La UdL, en un grup d'experts europeus sobre canvi climàtic i pastures
Hi participa Teresa Sebastià, investigadora també del Centre Tecnològic Forestal
Descarregar pdfTeresa Sebastià, personal docent i investigador de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida, i investigadora del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha estat nomenada com a experta en pastures i canvi climàtic per formar part del grup EIP-AGRI (UE) “Grazing for Carbon” que aplega una vintena d'investigadors, assessors i agricultors de tretze països de la Unió Europea.
Sebastià, única investigadora catalana en el grup, ha participat en la trobada que s'ha celebrat a Clermont-Ferrand (França) amb l'objectiu d'avançar en pràctiques que optimitzin el segrest de carboni als sòls de les pastures, tot permetent el desenvolupament d’una ramaderia sostenible ecològicament i econòmicament.
El grup treballarà per trobar noves eines i models de negoci lligats a les pastures i en l’anàlisi de factors tècnics i econòmics per fomentar o limitar-ne la implementació segons les zones. Així mateix, compararan les diferents pràctiques de gestió, tenint en compte la relació cost-eficiència, la qualitat del sòl, i sobretot, la quantitat de carboni que es pugui absorbir.
El carboni és capturat de manera natural de l'atmosfera i s’emmagatzema al sòl durant un llarg període de temps. El potencial de les praderies com a reservori de carboni és enorme. Els 28 països que formen part de la Unió Europea tenen una àrea de pastures permanent d'uns 60 milions d'hectàrees (Eurostat, 2017). Això fa que siguin un important contribuïdor a la mitigació dels gasos d'efecte hivernacle.
TEXT: Comunicació CTFC/Oficina de Premsa UdL