La UdL lidera una recerca sobre l'odi contra les dones a les xarxes socials

'Àgora de la misogínia' està finançada per l'Institut Català Internacional per la Pau

Descarregar pdf
misoginia
L''Àgora de la misogínia' se centra en les xarxes socials. FOTO:UdL
Analitzar el creixent fenomen dels discursos antifeministes a Twitter, Facebook i Instagram, establir quina correlació tenen amb la cobertura periodística de temàtiques de gènere a les xarxes socials, i ajudar institucions i associacions que treballen en aquest àmbit a desenvolupar recursos per combatre els discursos masclistes, són els principals objectius del projecte L’odi a les xarxes socials: l’àgora de la misogínia, liderat per la Universitat de Lleida (UdL).
 
Finançat per l'Institut Català Internacional per la Pau, en l'estudi també hi participen investigadores i investigadors de les universitats Pompeu Fabra, Complutense de Madrid i Guadalajara (Mèxic) que ja compten amb una mostra preliminar de 20.000 publicacions a Twitter, 15.000 missatges a Facebook, i 10.000 posts a Instagram dels dos darrers anys.
 
La recollida de dades, que finalitzarà aquest mes, s'ha fet a partir de hashtags i paraules clau com ara feminisme, violència masclista, violència de gènere, feminazis o notallmen, entre altres. Un cop tancada, l'equip coordinat pel professor de Comunicació i periodisme audiovisuals de la Facultat de Lletres, Guillem Suau, analitzarà els missatges misògins i en monitoritzarà la seua viralitat.
 
En una altra fase, examinaran la cobertura periodística a les xarxes socials de feminicidis i problemàtiques de gènere dels principals mitjans de comunicació catalans i de la resta de l'Estat, avaluant-ne la seua adequació deontològica, per tal determinar una correlació positiva o negativa entre els discursos sexistes i les cobertures mediàtiques.
 
La recerca pretén conèixer com des d'institucions, organitzacions i associacions contra la violència masclista treballen per combatre els discursos d'odi. En aquest sentit, estudiaran els missatges preventius i reactius que aquestes emeten a les xarxes socials contra els discursos misògins, a més de mantenir-hi entrevistes en profunditat. L’objectiu final és col·laborar amb les institucions i associacions contra la violència de gènere per desenvolupar eines que les ajudin a combatre aquests discursos a les plataformes socials, mitjançant protocols d'actuació.
 
La propera primavera està previst organitzar a la Universitat de Lleida un taller internacional d’anàlisi i presentació de protocols per a combatre els discursos misògins als mitjans socials.