La UdL restaura armes històriques del Baró de Ribelles
El Laboratori d'Arqueologia, per encàrrec de l'Institut d'Estudis Ilerdencs
Descarregar pdfEl Servei Cientificotècnic (SCT) Laboratori d'Arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL) està duent a terme el tractament de conservació i restauració d'un conjunt d'armes històriques procedents de la col·lecció del Baró de Ribelles, Josep Maria Bofarull i Olzinelles, que custodia l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) des dels anys 50 del segle passat. Es tracta de 14 armes blanques -espases i sabres- i un tipus de casc anomenat bacinet, pertanyents a diferents èpoques, des del segle XVII fins al XIX.
Les peces estan elaborades amb diferents materials; bàsicament acer, ferro, fusta i fils de llautó, coure i acer. La seua procedència és diversa: des de la fàbrica d'espases de Toledo a la de la ciutat alemanya de Solingen, entre d'altres. "Aquesta col·lecció no es troba en un bon estat de conservació, degut a unes condicions ambientals inadequades", explica la coordinadora tècnica del Laboratori d'Arqueologia de la UdL, Carme Prats.
"Aquests objectes presenten brutícia acumulada pels anys i problemes d'oxidació. També van ser objecte d'intervencions antigues poc encertades, com ara l'aplicació de diferents tipus de vernissos que s'han enfosquit i han amagat bona part de la seua superfície", afegeix Prats.
Per tots aquests motius l'IEI ha encarregat al SCT-Laboratori d'Arqueologia de la UdL, mitjançant un contracte menor, els tractaments de conservació i restauració necessaris per millorar l'estat d'aquestes armes històriques i poder-les presentar al públic en un futur.