La UdL restaura armes històriques del Baró de Ribelles

El Laboratori d'Arqueologia, per encàrrec de l'Institut d'Estudis Ilerdencs

Descarregar pdf
espases arqueologia
Part del material a restaurar / Foto: Premsa UdL
El Servei Cientificotècnic (SCT) Laboratori d'Arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL) està duent a terme el tractament de conservació i restauració d'un conjunt d'armes històriques procedents de la col·lecció del Baró de Ribelles, Josep Maria Bofarull i Olzinelles, que custodia l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) des dels anys 50 del segle passat. Es tracta de 14 armes blanques -espases i sabres- i un tipus de casc anomenat bacinet, pertanyents a diferents èpoques, des del segle XVII fins al XIX. 
 
Les peces estan elaborades amb diferents materials; bàsicament acer, ferro, fusta i fils de llautó, coure i acer. La seua procedència és diversa: des de la fàbrica d'espases de Toledo a la de la ciutat alemanya de Solingen, entre d'altres. "Aquesta col·lecció no es troba en un bon estat de conservació, degut a unes condicions ambientals inadequades", explica la coordinadora tècnica del Laboratori d'Arqueologia de la UdL, Carme Prats. 
 
"Aquests objectes presenten brutícia acumulada pels anys i problemes d'oxidació. També van ser objecte d'intervencions antigues poc encertades, com ara l'aplicació de diferents tipus de vernissos que s'han enfosquit i han amagat bona part de la seua superfície", afegeix Prats.
 
Per tots aquests motius l'IEI ha encarregat al SCT-Laboratori d'Arqueologia de la UdL, mitjançant un contracte menor, els tractaments de conservació i restauració necessaris per millorar l'estat d'aquestes armes històriques i poder-les presentar al públic en un futur.