La UdL vol millor finançament per a la Càtedra d'Estudis Occitans

La Universitat i Cultura signen un conveni que impulsa la docència i la recerca d'aquesta llengua

Descarregar pdf
congresoccitaUdL2014
Un moment de l'acte inaugural del Congrés / Foto: UdL

"Una joia com la Càtedra d'Estudis Occitans de la Universitat de Lleida (UdL) no pot estar sense finançament estable" ha afirmat avui el rector, Roberto Fernández, durant la inauguració del XIè Congrés internacional de l'Associació Internacional d'Estudis Occitans (AIEO), que se celebra aquesta setmana a la UdL, en el primer cop que la trobada té lloc a Catalunya.

El rector ha qualificat d'insuficient el pressupost amb el què compta la Càtedra, 20.000 euros anuals, i ha demanat a institucions públiques i entitats privades que apostin per aquest ens, creat al 2005, perquè "la Càtedra és un tema de país en majúscules que no pot estar supeditada al voluntarisme ni fer mostra de debilitat institucional", ha afegit.

En aquest sentit, el rector s'ha alegrat del conveni que abans de l'acte d'inauguració ha signat amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i que facilita l'accés als materials de la Mostra de Cinéma Occitan a professorat i alumnat del Grau d'Estudis Catalans i Occitans i de la mateixa Càtedra. Tant el rector com el conseller han coincidit en què aquest acord és un primer pas per a noves col·laboracions  amb l'objectiu d'impulsar i enfortir aquesta llengua.

Quant al conveni, Aitor Carrera, director de la Càtedra d'Estudis Occitans, ha explicat que alumnes del Grau d'Estudis Catalans i Occitans de la UdL han estat els encarregats de traduir i subtitular, en català i en diferents dialectes de l'occità, set dels vuit films que es projecten a la Mostra, que ahir es va inaugurar en el marc d'aquest Congrés internacional.

La trobada aplega des d'avui fins al proper 21 de juny, més de 200 especialistes en llengua, literatura i cultura occitanes provinents de 13 països i més de seixanta universitats d'arreu del món. Per primer cop, l'occità és la llengua majoritària de les més de 130 comunicacions que s'hi presenten, un 32%.

Notícies relacionades

La promoció de l'occità, a debat en un congrés internacional a la UdL (13/6/2014)