La càtedra AgroBank premia millores en la postcollita de la fruita de pinyol

La valenciana Amparo Gotor, doctora per la UdL, guanya la segona edició

Descarregar pdf

Una tesi de la Universitat de Lleida (UdL) sobre control biològic de la podridura marró causada per la floridura filamentosa Monilinia spp en la postcollita de la fruita de pinyol és la guanyadora del premi de la càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el Sector Agroalimentari de la UdL a la millor tesi doctoral en l'àmbit agroalimentari, dotat amb 3.000 euros. La valenciana Amparo Gotor Vila és l'autora d'aquest treball que ha permès a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) desenvolupar dos productes biològics per combatre aquesta malaltia, que pot ocasionar la pèrdua de fins el 80% de la producció, en préssec, nectarina i cirera.

El jurat ha escollit la tesi, titulada New advances in the control of brown rot in stone fruit using the biocontrol agent Bacillus amyloliquefaciens CPA-8, d'entre un total de 77 propostes arribades des de 13 comunitats autònomes espanyoles. Gotor ha treballat amb una soca d'aquest bacteri (B. amyloliquefaciens) per lluitar contra el fong que més afecta els cultius de fruita de pinyol a Europa i que fins ara només es tractava amb fungicides. L'efectivitat ha estat validada en camps de cirera, préssec i nectarina.

Els microorganismes que actuen com agents de biocontrol s'han convertit en una alternativa davant de la limitació de productes autoritzats a Europa per al seu ús en postcollita, la recerca de pràctiques agrícoles més sostenibles, l'increment de la producció ecològica i la necessitat de prevenir l'aparició de soques resistents a fungicides.

Amparo Gotor ha realitzat la seua tesi doctoral sota la direcció dels investigadors de l'IRTA Neus Teixidó i Josep Usall, i la tutorització acadèmica de la catedràtica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL Immaculada Viñas, obtenint una qualificació d'excel·lent cum laude.  Els seus resultats han permès confirmar el potencial del bacteri B. amyloliquefaciens CPA-8 com una alternativa eficaç en el control de Monilinia spp, avaluant la seua eficàcia al camp i en postcollita.

Fruit del desenvolupament de la tesi, s'han obtingut dos productes que es troben actualment en l'última etapa del seu desenvolupament comercial. "El seu ús en els sistemes de cultiu habituals pot arribar a ser una estratègia prometedora per aconseguir un descens de les pèrdues originades per la podridura marró, contribuint així al control de les malalties postcollita en fruita d'os, en el marc d'una agricultura més sostenible i ecològica", destaca el director de la Càtedra, Antonio Ramos.

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL té previst lliurar el premi, que compleix la seua segona edició, en els propers mesos.  A la tardor obrirà el termini per presentar candidatures a la tercera edició d'aquest guardó per a tesis doctorals.

Notícies relacionades