La fotografia 'en relleu' d'inicis del segle XX, en una mostra a la UdL

Fins al 9 de juny es poden veure més d'un centenar d'imatges estereoscòpiques

Descarregar pdf

La fotografia estereoscòpica, o fotografia en relleu, nascuda a finals del XIX, protagonitza la mostra que fins al 9 de juny es pot veure a la Sala d'exposicions del campus de Cappont, ubicada al Centre de Cultures. Es tracta d'una mostra itinerant que va estrenar-se a Cervera fa dos anys i que, després del seu pas per la UdL, finalitza el seu recorregut a l'Arxiu comarcal de la Seu d'Urgell.

Fotografia en relleu: La fotografia estereoscòpica a les comarques de Lleida 1895-1960 mostra l'obra d'una trentena de fotògrafs (majoritàriament originaris de les comarques de Lleida) realitzada amb aquesta tècnica que, amb el visor adequat, permet veure les imatges en tres dimensions.

Són més d'un centenar de fotografies realitzades durant el primer terç dels segle XX, majoritàriament per fotògrafs amateurs com Amadeu Bordalba Armengol, Manuel Herrera Ges, Sabino Ribé Medina, Agustí Duran Sanpere, José Tous, les dels Fons Porta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, a més de les imatges captades pels fotògrafs professionals, Adolf Mas i Jaume Calafell.

Els temes són variats: viatges, grups familiars, retrats, activitats de lleure i vida social, cerimònies religioses, reproducció d'obres d'art, patrimonials i arqueològiques. Majoritàriament no eren fotografies per a ser reproduïdes o publicades sinó per a ser visionades per particulars i familiars, ja que la major part les havien fet fotògrafs no professionals.

L’exposició, on també es poden veure un seguit de visors i càmeres estereoscòpiques de l'època, va acompanyada de material pedagògic pels escolars i d’un catàleg amb articles d'especialistes en aquesta tècnica fotogràfica.

Organitzada per la Xarxa de museus de les Terres de Lleida i Aran i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la mostra té el suport de la Universitat de Lleida, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida.  Gràcies a la recerca duta a terme pel comissari de l'exposició Xavier Goñi, es van poder incloure nous fons fotogràfics estereoscòpics que no havien estat mai exposats.