La salut mental dels adolescents, al primer simposi de la càtedra Abel Martínez
Experts dels àmbits acadèmic i mèdic també parlaran a la UdL de la convivència als centres educatius
Descarregar pdfLa salut mental dels adolescents i la convivència als centres escolars són alguns dels temes centrals de la primera activitat que organitza la càtedra Educació i Adolescència Abel Martínez de la Universitat de Lleida (UdL). Experts dels àmbits acadèmic i assistencial es donaran cita aquest dijous, 27 d'abril, al Simposi internacional Educació i Adolescència. La trobada vol ser un fòrum per a la reflexió, el reconeixement i la identificació de les necessitats dels joves a les que han de fer front els centres educatius, a fi de promoure la investigació i la innovació.
El simposi inclou una taula redona sobre la promoció de la salut mental des del benestar emocional, social i psicològic, que comptarà amb experts del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida i de la plataforma d'entitats Obertament, que lluita contra l'estigma i la discriminació dels problemes de salut mental. Una altra taula redona estarà centrada en la participació dels adolescents per a la millora de la convivència en els centres educatius. Els experts compartiran les experiències del programa finlandès de prevenció de l'assetjament escolar, la guia sobre la participació de l'alumnat elaborada per la UdL i Unicef, o el programa GENER@T per a la prevenció de la violència de gènere en parelles adolescents.
Des de l'àmbit més acadèmic, un dels conceptes que analitzarà la trobada és l'enfocament de la resiliència acadèmica. La professora de la Universitat de Brighton (Regne Unit) Angie Hart explicarà com desenvolupar una cultura escolar integral per donar suport als estudiants més vulnerables utilitzant una eina web. Mentre, la catedràtica de la Universitat de La Laguna Maria José Rodrigo exposarà els beneficis del desenvolupament positiu a l'adolescència com a eina preventiva i promoció de capacitats per al trànsit a la vida adulta.
També hi haurà diferents espais d'intercanvi perquè alumnat, investigadors i professionals comparteixin necessitats emergents i idees d'innovació per abordar-les en treballs de recerca, treballs de fi de grau i màster i tesis doctorals. Giraran al voltant de quatre temes: convivència en els centres educatius, promoció de la salut, adolescència i família, i tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
Durant el simposi es presentaran els dos primers números de la Col·lecció de Monogràfics Educació i Adolescència de la Càtedra Abel Martínez, centrats en els mateixos temes de la trobada: Elements per fomentar la participació significativa dels adolescents en els centres educatius i La promoció de la salut mental dels adolescents als centres educatius a través de l'enfocament de la resiliència i dels recursos tecnològics i digitals. També s'obrirà la primera convocatòria dels Premis Educació i Adolescència per a treballs de Batxillerat, final de grau i final de màster. S'hi pot presentar qualsevol estudiant de Catalunya. Els treballs premiats seran publicats per Edicions i Publicacions de la UdL.