Les polítiques municipals deixen les artistes de Lleida 'en un punt cec'

Segons un estudi que es presenta dins el Dia de les Dones a la UdL

Descarregar pdf
expo-artistes-dona
Pintura de Laura Albéniz, una de les participants a l'exposició

"Les polítiques artístiques municipals i la situació de precarietat del Museu d'Art Jaume Morera han interferit en la incorporació i legitimació de les dones artistes de la ciutat, tot deixant-les en un punt cec". Així ho afirma una recerca realitzada per la professora d'Educació Artística de la Universitat de Lleida (UdL), Carme Molet, que es presenta demà dijous en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones a la UdL.

L'estudi Polítiques de gènere en l'art lleidatà, és una investigació narrativa realitzada a partir d'11 històries de vida, de les quals 8 eren d'artistes de Lleida, que es va dur a terme entre els anys 2007 i 2008, subvencionada per la Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona de la Paeria (III Beca de recerca Cristina de Pizan).

El treball, tutoritzat per Carla Padró (Universitat de Barcelona), assegura des d'una museologia crítica i feminista que "unes estructures discursives i unes pràctiques, ancorades en inèrcies del passat, obstaculitzen altres marcs de comprensió i d'acció possibles". La presentació de la recerca de Molet tindrà lloc a partir de les 16.30h a la Sala de Juntes del segon pis de la Facultat de Lletres (Rectorat).

La projecció del documental Las maestras de la República, guardonat a la darrera edició dels Premis Goya del cinema espanyol, és el punt central del programa. Tot i que la seua directora, Pilar Pérez Solano, no podrà ser finalment a la sessió que tindrà lloc a la Sala d'Actes del Rectorat, es manté el col·loqui posterior al visionat amb la catedràtica d'Història Contemporània de la UdL, Conxita Mir; la secretària de Polítiques Socials de FETE-UGT, Luz Martínez; i el responsable de la secretaria d'Ensenyament Públic de la FETE-UGT Terres de Lleida, Javier Giménez.

El programa commemoratiu del Dia de les Dones organitzat pel Centre Dolors Piera de la UdL, es completa amb l'exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura, que es pot veure fins el dia 25 de març. La mostra té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seua obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX.

Més informació

Actes del Dia de la Dona a la UdL

Notícies relacionades

La UdL, als Premis Goya (07/07/2012)