Les possibilitats del nou telescopi James Webb, en una conferència a la UdL
L'astrofísic Jordi Miralda en parlarà aquest dijous al Centre de Cultures
Descarregar pdfLes possibilitats que donarà als científics el nou telescopi espacial James Webb (en anglès, James Webb Space Telescope o JWST) centrarà la conferència que el professor de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICC-UB) i investigador ICREA Jordi Miralda Escudé oferirà aquest dijous, 2 de desembre, a la Universitat de Lleida (UdL). La xerrada, prevista al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, abordarà les opcions d'investigar les galàxies més primitives de l'Univers, formades amb el Big Bang, i els orígens de la vida. El llançament del JWST està previst pel proper dia 22.
El telescopi James Webb -successor parcial del conegut telescopi Hubble- observarà la llum visible de longitud d'ona llarga (taronja a vermell) a través del rang de l'infraroig mitjà, oferint una resolució i sensibilitat sense precedents. Segons els experts, permetrà una àmplia gamma de recerques en els camps de l'astronomia i la cosmologia. Entre els seus objectius, a banda d'estudiar la formació d'estrelles i planetes, hi ha obtenir imatges directes d'exoplanetes i noves. Ha estat creat i serà operat de manera conjunta per la National Aeronautics and Space Administration (NASA), l'European Space Agency (ESA) i la Canadian Space Agency (CSA).
Jordi Miralda, doctor en astrofísica per la Universitat de Princeton (Estats Units), ha treballat a les universitats nord-americanes de Pensilvània i Estatal d'Ohio, així com la de Cambridge (Regne Unit). El també vicepresident de l'Agrupació Astronòmica de Terrassa pronunciarà la xerrada El telescopi espacial James Webb: la nova eina per observar les galàxies més febles, més distants i més primitives de l'Univers dijous a partir de les 19.30h.