“La memòria no és venjança, és vivència de lluita pels drets”

La UdL acull el lliurament dels Premis 2N a persones i col·lectius antifeixistes

Descarregar pdf
2n
D'esquerra a dreta: Gayà, Pisarello i Belenguer. FOTO: Llibert Rexach
"La memòria no és venjança, és vivència de lluita pels drets humans i els drets socials, és justícia", així ho expressava la filla de Neus Català (1915-2019), Margarita, en una carta que va llegir la biògrafa de la seua mare, Elisenda Belenguer, en recollir ahir a la Universitat de Lleida el Premi honorífic 2N 2020 a Neus Català i Pallejà.
 
Català, activista antifeixista, membre de les Joventuts del Partit Socialista Unificat de Catalunya durant la Guerra Civil espanyola, va ser la penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück (Alemanya).
 
La seua biògrafa va ser l'encarregada de recollir el premi, una reproducció del Liceu escolar de Lleida, en un acte on només hi van assistir les persones organitzadores i les que recollien la distinció i que va ser conduït per la professora d'Història Contemporània de la UdL, Antonieta Jarné.
 
Els premis 2N, que des de fa tres anys atorga l'Ateneu Cooperatiu La Baula de Lleida, s'emmarquen en les Jornades 2N que organitzen diferents entitats i col·lectius de Lleida per recuperar la memòria històrica i commemorar un dels atacs aeris més sagnants i indiscriminats de la Guerra Civil espanyola, el bombardeig contra objectius civils de la ciutat de Lleida perpetrat per l'aviació feixista italiana el 2 de novembre del 1937, on van morir majoritàriament infants i dones. Les jornades 2N "són un antídot contra la institucionalització de l'oblit", en paraules de Jarné.
 
En la categoria internacional va ser premiades Abuelas Plaza de Mayo, pels seus 43 anys de treball per localitzar i restituir la dignitat dels seus fills assassinats per la dictadura argentina i identificar els néts que els van ser manllevats. Va recollir el guardó Gerardo Pisarello, fill d’un advocat assassinat per la dictadura que va destacar la dimensió internacionalista de l’antifeixisme. A més, es va poder visionar un vídeo d'Estela de Carlotto, presidenta d'Abuelas Plaza de Mayo que va agrair la distinció.
 
També va ser guardonat, en la categoria nacional, el Comitè de Son Coletes per la restauració de la dignitat i la localització de les víctimes de la repressió franquista a Manacor (Mallorca). Lluc Gayà, membre del Comitè, va recollir el premi tot recordant que "rescatar la memòria ens serveix per construir un present i un futur més dignes".
 
Els premis 2N tenen com a objectiu reconèixer persones, entitats, col·lectius i moviments socials que, per la seua trajectòria o tasca actual, s'han distingit en l'oposició a qualsevol règim feixista, per la lluita per les llibertats i contra la repressió. En l'edició anterior van ser guardonats: la família de Guillem Agulló i Salvador, l'Associazione Nazionale Partigiani d'Italia (ANPI) i el fotoperiodista Jordi Borràs.