Més a prop de predir la reaparició de l'ictus

Investigadors de la UdL i l'IRB identifiquen un patró molecular a la sang dels pacients

Descarregar pdf
ictusIRBmetabolomicaUdL
D'esquerra a dreta: Purroy, Cambray, Jové, Portero, Benabdelhak i Pamplona Foto: IRBLleida
Un equip de científics -liderat pels professors de la Universitat de Lleida (UdL) i investigadors de l'IRBLleida Francesc Purroy i Manel Portero- ha trobat un conjunt de molècules en el plasma de pacients amb atac isquèmic transitori (AIT) que permet establir quins d'aquests tenen més risc de patir un ictus definitiu tant a curt com a llarg termini. Es tracta d'infarts cerebrals o embòlies que provoquen alteració de la parla, impossibilitat de caminar i alteració dels sentits de la vista, entre altres.

Els investigadors han analitzat la composició de la sang en 293 pacients de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova que han patit un AIT. Així han descobert un patró de molècules complex que diferencia aquelles persones que tornaran a tenir un ictus de les que no. En aquest conjunt de compostos han identificat tres biomarcadors concrets de la família dels greixos: la lisofosfatidilcolina (16:0) i la lisofosfatidilcolina (20:0) que faciliten fer aquesta previsió de l'evolució clínica dels pacients amb un 65% d'exactitud; i la lisofosfatidilcolina (22:6) que s'associa a l'existència d'aterosclerosi.

Els resultats han estat acceptats per a publicar-se en breu a la revista internacional Neurology. El proper pas serà dissenyar una tècnica analítica ràpida d'aquests compostos en la sang dels pacients amb ictus per millorar els diagnòstics en la pràctica clínica.

Els ictus es produeixen per l'oclusió de les artèries que irriguen el cervell. Se sap que tenir aterosclerosi en grans artèries, com les caròtides o les intracranials, és el principal factor de risc d'ictus. Malgrat que s'han descrit possibles biomarcadors en sang (la proteïna C reactiva, la copeptina i una lipoproteïna, entre d'altres) que permetien conèixer amb més o menys encert el pronòstic d'un pacient amb AIT, fins ara els especialistes no disposen d'indicadors fiables per al seguiment dels pacients amb una analítica sanguínia rutinària.

En aquesta la recerca hi han participat investigadors experts en metabolòmica com Mariona Jové del grup de Fisiopatologia Metabòlica - NUTREN (TECNIO) i investigadors del grup Neurociències Clíniques de l'IRBLleida. El projecte ha comptat amb diverses fonts de finançament de la Generalitat de Catalunya (2009SGR735), de l'Institut de Salut Carlos III (FIS 11-02033) i també de la Fundació Marató de TV3 de l'any 2010 (95/C/2011), dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

Text: Comunicació IRBLleida / Oficina de premsa UdL