Noves solucions per a la ramaderia, en una trobada internacional a la UdL

Els socis d'un projecte europeu debaten els avenços en porcí, cunicultura i aus de corral

Descarregar pdf
foto-MarjiBeach
Garrí de la raça Duroc / Foto: Marji Beach

La Universitat de Lleida (UdL) acull aquesta setmana la trobada anual del projecte europeu Feed-a-Gene, centrat en trobar noves solucions per incrementar l'eficiència i la sostenibilitat dels sistemes productors ramaders en monogàstrics (porcs, conills i aus de corral), reduint l'impacte ambiental i augmentant la seguretat alimentària. Hi prendran part una norantena d'experts dels 9 països implicats: Espanya, França, Gran Bretanya, Holanda, Suïssa, Itàlia, Hongria, Dinamarca i la Xina.

Pel que fa a l'Estat espanyol, la UdL és l'única universitat que participa en la iniciativa, liderada per l'Institut Nacional de Recerca Agronòmica de França. L'acompanyen l'IRTA, la Societat per a la Industrialització del Conill (INCO) i les empreses Exafan i Claitec. Els investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) lideren la recerca sobre "sistemes de gestió de l'alimentació de precisió per augmentar la resistència a ambients fluctuants" i participen també en l'apartat de "nous marcadors d'estratègies d'alimentació i cria innovadores".

La UdL ha desenvolupat un nou component del sistema intel·ligent d'alimentació i maneig per a porcs de engreix. L'anomenat Controling Module permet aplicar l'alimentació de precisió, tant a porcs d'engreix com a  truges i aus; així com integrar nous dispositius com ara control climàtic, sistemes de pesada automàtica i altres paràmetres biològics.

Aquesta és la segona trobada anual dels 23 socis del projecte Feed-a-Gene, que compta amb un pressupost de gairebé 10 milions d'euros fins al 2020. La primera va tenir lloc a Dinamarca. Tot i que les sessions preparatòries comencen demà dimarts, el gruix de reunions per a presentar resultats es desenvoluparan entre dimecres i dijous a l'Auditori del Centre de Cultures, al campus de Cappont, i els laboratoris de l'ETSEA.