Placa al mèrit cultural de la ciutat per a la Càtedra Màrius Torres

Set persones i quatre entitats més van ser distingides per la Paeria en aquest àmbit

Descarregar pdf
màrius torres
D'esquerra a dreta, els membres de la Càtedra, Salvador Escudé, Margarida Prats i Joan Ramon Veny. FOTO: CTM-UdL
La Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida (UdL) ha estat una de les cinc entitats i set persones distingides enguany per l'Ajuntament de Lleida amb les medalles i plaques al mèrit cultural o artístic de la ciutat que els reconeixen la tasca desenvolupada en aquest àmbit. Dissabte, el director de la càtedra, el professor de Filologia catalana de la UdL, Joan-Ramon Veny Mesquida, va recollir el guardó de mans del paer en cap, Miquel Pueyo, en un acte que va tenir lloc a la Seu Vella de Lleida.
 
Les altres plaques van ser per a l'Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, la Coral Shalom i Festuc Teatre, mentre que Armengol Tolsà Badia ('Ermengol'), Maria Carmen Grasa Purroy, Alfons López Tufet, Antoni Gelonch Viladegut, Juan Ferrer Vila, Antoni Llevot Lloret, Miguel Gallardo Paredes (a títol pòstum) i el Grup Sardanista Montserrat, van rebre la medalla al mèrit cultural o artístic.
 
En total, enguany van ser premiades 56 persones i entitats amb les plaques i medalles de la Paeria que distingeixen trajectòries personals i també col·lectives en ciència, solidaritat, educació o esports, entre d'altres.

 

La Càtedra Màrius Torres (CMT) es va crear al desembre de 2010, impulsada per un grup de professorat del llavors Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, dedicat a l’estudi de la literatura catalana contemporània i interessat en l’aplicació de les noves tecnologies a la conservació i difusió del patrimoni cultural. Els seus projectes més destacats són el Corpus literari digital del patrimoni literari contemporani en llengua catalana; Torsimany, una plataforma virtual per a la preservació, la difusió i l'estudi de les traduccions de la literatura catalana a altres llengües; i l'Espai Màrius Torres, dedicat a la gestió, preservació, divulgació i investigació de l'obra del poeta.

Entre les seues darreres activitats cal esmentar la jornada d'homenatge a qui fou professor de la UdL, Joan Julià-Muné (1955-2020), la museïtzació del Laboratori de fonètica aplicada que du el seu nom, el Simposi dedicat a Guillem Viladot, la presentació de la primera traducció a l'anglès d'un obra de l'artista agramuntí, i la publicació de l'epistolari entre aquest i l'escriptor Josep Vallverdú.