Premien un treball de la UdL sobre els jocs d'atzar a la Baixa Edat Mitjana
És el primer cop que el guardó 'Medievalismo' el guanya un assaig en català
Descarregar pdf'Per fer e sostenir joch'. Eren ludòpates els valencians de la Baixa Edat Mitjana? Racons, espais i protagonistes del joc clandestí a la València baixmedieval (segles XIV-XVI) és el títol del treball guanyador de la XXV edició del Premi Medievalismo que atorga la Societat espanyola d'Estudis Medievals a assaigs sobre l'Edat Mitjana dels seus socis i sòcies menors de 30 anys. Aquest és el primer cop des que es va instaurar el premi que el guanya un treball escrit en valencià/català.
El seu autor és el doctorand de la Universitat de Lleida (UdL), Albert Barber Blasco. Graduat en Història per la Universitat de València (UV), Barber està cursant el programa de doctorat Territori, Patrimoni i Cultura i treballant en la seua tesi sobre epidèmies i crisis de mortalitat a la Catalunya baixmedieval (s. XIV-XVI), sota la direcció dels professors Pere Benito (UdL) i Rafael Narbona (UV).
L'assaig premiat, que analitza a partir de fonts legislatives judicials i literàries com els jocs d’atzar eren perseguits a la ciutat de València a la Baixa Edat Mitjana, posa de manifest que aquests eren una de les principals activitats d'esbarjo, tant de les classes populars com de les elits i la noblesa. Tenien lloc en espais privats (cases, salons) i en públics (carrers i places) malgrat els intents de frenar aquestes pràctiques per part de les autoritats. "Ni la persecució i la imposició de penes, ni la retòrica dels discursos i sermons moralistes del moment no van aconseguir frenar l’addició i la pràctica dels jocs d’atzar", conclou Barber.
El jurat del premi, dotat amb 600 euros, ha estat format per Ricardo Córdoba (Universitat de Còrdova), Hipólito Rafael Oliva (Universitat de Sevilla), Roser Salicrú i Lluch (CSIC), i Silvia María Pérez (Universitat Pablo de Olavide).