Prevenir el suïcidi, objectiu de les jornades #TrioLaVida

Hi participen experts en salut mental i Maiol Virgili, codirector del documental 'Bailar la locura'

Descarregar pdf
triolavida
Vinil de la campanya de la Generalitat al campus de Cappont de la UdL. FOTO: UdL
Amb l'objectiu de prevenir el suïcidi i promoure la salut mental a l'àmbit universitari, sobretot entre el jovent, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i les universitats catalanes organitzen les jornades #TrioLaVida. A la Universitat de Lleida (UdL), se celebren els dies 5 i 6 de març al campus ubicat a Cappont, amb un programa que inclou una fira d'entitats de salut mental, tallers de prevenció del suïcidi, una taula redona amb experts d'aquest àmbit, i un cinefòrum.
 
Segons dades del Registre de mortalitat de Catalunya, el 2021 el suïcidi va ser la primera causa de mort entre les persones de 15 a 34 anys a nivell global (1a causa de mort en dones de 15 a 34 anys, i 2a causa de mort dels 35 als 44 anys, després dels tumors de mama; en homes, és la 1a causa de mort dels 25 als 44 anys, i la 2a causa dels 15 als 24 anys, després dels accidents de trànsit). 
 
Investigacions recents han posat de manifest que la prevalença d’ideació suïcida i d’altres problemàtiques de salut mental són rellevants dins la població universitària i, molt especialment, durant el primer any, no només pel que fa al rendiment acadèmic, sinó perquè es troben en un moment de transició de l'adolescència a l'adultesa que afecta la seua vida social, les relacions personals etc. És per això, expliquen els organitzadors, que és necessari actuar per prevenir el suïcidi entre la població jove.
 
En l'organització de #TrioLaVida a la UdL s'hi han implicat els vicerectorats d'Estudiants i Ocupabilitat, de Compromís Social, Igualtat i Cooperació i la Fundació Galatea que dona suport i assistència emocional i psicològica a professionals i estudiantat de ciències de la salut. 
 
Les activitats comencen dimarts 5 a les deu del matí amb la presentació de les jornades i una fira d'entitats (Obertament, Ocell de Foc Ponent, Arya tara) i altres ens (Departament de Salut, Sistema d'Emergències Mèdiques-SEM) que restarà oberta fins a les dos del migdia al vestíbul de l'edifici Polivalent 1. El programa del dia 5 inclou dos tallers de prevenció al suïcidi, un destinat al professorat i personal no docent, i un altre adreçat a l'estudiantat. amb inscripció prèvia. Aniran a càrrec d'especialistes del SEM que abordaran tot el que envolta el suïcidi, a més de proporcionar eines per prevenir el suïcidi i com actuar davant d’una conducta suïcida.
 
L'endemà, a l'Auditori del Centre de cultures i cooperació transfronterera tindrà lloc la taula-col·loqui: La salut mental de l'alumnat universitari. Tenim preguntes. I respostes?, on participaran Jesús Marí (estudiant de cinquè de Medicina de la Universitat de Girona, coordinador de la iniciativa Alumnes Sentinella), Fran Valenzuela (professor de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL), Maria Mur (professora de la Facultat de Medicina a la UdL i psiquiatra a l'Hospital Universitari de Santa Maria), Marce Bermúdez (professor i responsable de Tutoria a la Facultat de Medicina de la UdL) i Francesc Abella (psicòleg clínic i coordinador del programa de salut mental en alumnes de ciències de la salut de la Fundació Galatea).
 
#TrioLaVida finalitzarà amb la projecció, a les sis de la tarda, de Bailar la locura (2022, 75min) de Marta Espar i Maiol Virgili Llabina. En aquest documental, que va estar nominat en set categories dels darrers Premis Goya, tres ballarines de dansa contemporània es proposen crear una coreografia que explori els límits entre la normalitat i la bogeria, i conviden tres dones diagnosticades amb trastorns mentals a compartir amb elles el seu procés creatiu. Maiol Virgili participarà en el col·loqui posterior a la projecció del film. 
 
La Universitat de Lleida compta amb diversos recursos per promoure i vetllar per la salut mental i emocional de la comunitat universitària, com ara cursos sobre salut emocional adreçats a tots els col·lectius o el Servei d'atenció psicològica per a l'estudiantat que aquest curs acadèmic ja porta ateses 63 persones.