Primera beca d'art i tecnologia, per al madrileny Carlos Monleón

L'EPS, la Panera, Homesessions i Etopia l'escullen entre 60 propostes d'arreu del món

Descarregar pdf
Carlos_monleon2
L'artista treballarà un circuit de reparació d'un cabal d'aigua / Foto: Gema Polanco
L'artista madrileny Carlos Monleón Gendall és el guanyador de la primera beca d'art i tecnologia que atorguen l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL), el Centre d'Art la Panera de Lleida, l'espai artístic Homesessions de Barcelona i el Centre d'Art i Tecnologia Etopia de Saragossa. La beca, dotada amb un total de 8.000 euros repartits en dos anys, implica també una residència d'un mes a cadascuna de les tres ciutats amb els costos d'allotjament coberts. Monleón ha estat l'escollit entre 60 candidatures arribades des de punts tan diversos com l'Estat espanyol, Àustria, Anglaterra, Alemanya, França, Portugal, els Estats Units, Xile, Argentina, Austràlia o Corea del Sud.
 
Carlos Monleón (Madrid, 1983) és graduat en Belles Arts pel Chelsea College of Art and Design de Londres i compta amb el Màster en Disseny del Royal College of Art de la mateixa ciutat. Treballa amb molts materials, com la ceràmica, el vidre, els tèxtils o el bronze, connectats amb els processos biològics, els organismes microbiològics o la Intel·ligència Artificial. L'artista ha desenvolupat projectes en centres nacionals i internacionals com Autoitalia, Seventeen Gallery i el Diaspore Project Space (Londres), HIAP Helsiniki, Hangar i Monitor Gallery (Lisboa), Studio X (Istanbul), Cràter Invertit (Mèxic), Escorxador Madrid, LABORAL o La Casa Encendida.
 
La proposta de Monleón, Wetcoin.eth, és un projecte sobre mètodes de reparació i manteniment de l'aigua que planteja models de distribució, organització i generació de capital social a través de tecnologies i principis de la cadena de blocs (blockchain) i del web3. "Qüestiona les lògiques actuals del water management per proposar models de custòdia dels béns comuns tant físics com digitals, alineats amb els cicles de vida planetaris", explica el jurat.
 
Wetcoin.eth gira al voltant d'un "circuit de reparació d'un cabdal d'aigua, el tractament del qual és documentarà mitjançant processos experimentals de la imatge per al seguiment i registre de les seues diferents fases amb la finalitat de generar un token que incentivi i generi valor en referència a la cura dels béns comuns i ambientals", afegeix la resolució.
 
L'objectiu principal d'aquesta beca és fomentar projectes artístics innovadors en els quals conflueixin la tecnologia i l'art, tot impulsant la transferència de sabers (artístics, tecnològics i humanístics) des d'un punt de vista creatiu, reflexiu i crític, i amb una voluntat d'impacte cívic. Es divideix en dos parts, la primera basada en la investigació i la segona, de producció. Durant el període de recerca, l'artista trobarà l'assessorament i la formació de personal docent i investigador especialitzat en blockchain, intel·ligència artificial, innovació en sostenibilitat, robòtica, disseny i mesura d'emocions, disseny centrat en valors i Internet de les coses.
 
Carlos Monleón ha obtingut la màxima valoració en aquesta primera convocatòria. Per darrere d'ell, el jurat ha determinat tres finalistes més: Libby Heaney (Regne Unit), Patrícia Echeverría (Espanya-Regne Unit) i Stéphane Bissières (França).