Ramon Morell explica a estudiants d'ADE el cost social de la crisi financera

Descarregar pdf
ramonmorellUdL
L'economista Ramon Morell. Foto: UdL

Deixar que aquest capitalisme financer campi lliurement és del tot insostenible, així ho afirma convençut l'economista Ramon Morell, professor de la UdL fins l'any passat, que aquesta tarda ofereix una xerrada a estudiants del grau d'Administració d'Empreses, amb motiu de la publicació del seu darrer llibre Del casino a casa. El cost social de la crisi financera, editat per Fonoll.

"No estem vivint només uns determinats desequilibris, una malaltia passatgera, sinó una xacra crònica que demana operacions quirúrgiques importants. És urgent plantejar límits al sector financer, perquè si continuem així la sostenibilitat del sistema és impossible", afegeix.

Morell, que remarca que tot i aquest sector és el més responsable de la crisi i no per això n'ha sortit mal parat, alerta que malgrat que es duguin a terme reformes estructurals a nivell laboral, fiscal, de transparència política, de la justícia o la gestió pública, la situació no millorarà. Tampoc amb les polítiques d'austeritat, si no es reforma el sistema financer. És per això que proposa, entre altres, la prohibició de determinats mercats, operacions i actius financers d'alt risc i volatilitat. Es tracta, en definitiva, de recuperar l'economia per sobre de les finances, així com la política, i fer-ho a nivell internacional.

"El capital no parla, no té bandera ni país, i la política ha de posar-se per sobre d'aquest capital". Segons Morell, això només es pot aconseguir amb la presència d'organismes polítics supranacionals, imprescindibles per regular l'actual "enginyeria financera" i eliminar els paradisos fiscals. Paral·lelament, quant a la Unió Europea, la unió econòmica i bancària no poden esperar més.

Pel que fa a l'Estat espanyol, l'economista lleidatà proposa una reforma fiscal que inclogui la lluita contra el frau fiscal, més recursos per a investigació, normalitzar el sector immobiliari, resoldre els problemes derivats d'una política energètica equivocada, canviar la política d'infraestructures i reformar el sector financer. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària ha reconegut -explica- que dels 52.000 milions injectats en entitats espanyoles intervingudes, gairebé el 70% es donen per perduts.

Quant als joves, Morell critica que ara se'ls ensenyi a obtenir els màxims guanys possibles. "La cultura del no esforç s'ha imposat a la cultura de la labor. Els hem d'ensenyar que els ingressos són fruit del treball, que s'ha de racionalitzar el consum i evitar el malbaratament".