La UdL incorpora als seus fons el llegat literari de Joan Baptista Xuriguera

La Càtedra Màrius Torres dedica una jornada a l'escriptor que fou alcalde de Lleida i al seu germà

Descarregar pdf
JoanBaptistaXuriguera-foto-UdL
Joan Baptista Xuriguera FOTO: Fons J.B. Xuriguera (Servei de Biblioteca i Documentació de la UdL)

Manuscrits i mecanoscrits literaris, exemplars amb anotacions autògrafes, correspondència amb altres autors coetanis com Josep Maria López-Picó o Pompeu Fabra, obres d'assaig, literatura, teatre i poesia de Joan Baptista Xuriguera (Menàrguens 1908-Barcelona 1987) s'incorporen als fons de la Universitat de Lleida (UdL). Serà possible gràcies a la donació de Pau Xuriguera i Solà, fill d'aquest filòleg i escriptor que fou alcalde accidental de Lleida durant un curt període l'any 1936, i a la intervenció de la Càtedra Màrius Torres (CMT) de la UdL.

Aquesta donació i la commemoració, enguany, del 50è aniversari de la mort del també escriptor i germà de Joan Baptista, en Ramon Xuriguera (Menàrguens 1901-Bergerac 1966), han fet que la CMT, dediqui aquest dimecres 23 una jornada als dos germans. Aquesta comptarà amb la presència de familiars i d'especialistes en l'obra dels dos escriptors i de la literatura de Ponent, com ara els filòlegs Josep Camps, Enric Falguera, Montse Vila i Joan Ramon Veny, i l'historiador Josep Gelonch.

La jornada s'inicia a les quatre de la tarda amb la signatura del protocol de donació i inclou també la inauguració d'una exposició d'una part dels materials del llegat, i de l'espectacle literari De l'oblit i del silenci. Ramon Xuriguera (1901-1966). 50 anys d'absència, que tindrà lloc al Cafè del Teatre de l'Escorxador.

El llegat literari de J.B Xuriguera se sumarà a la biblioteca personal d'aquest escriptor que al 2011 també va ser donada pel seu fill a la UdL. Conté 412 monografies, principalment de llengua i literatura catalana, però també de literatura castellana i d'altres llengües que actualment estan integrades al fons de la Biblioteca de Lletres.

La incorporació d'aquest llegat, explica el director de la Càtedra Màrius Torres i professor de la UdL, Joan Ramon Veny, "respon als nostres objectius de recuperar, preservar, difondre i promocionar l'estudi del patrimoni literari català contemporani, amb especial atenció al de Ponent, en el qual ens volem convertir en una referència a tot Catalunya". De fet, "estem tractant la donació de tres llegats més", afegeix.