Dol a la Universitat de Lleida pel rector Jaume Porta

El catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola ha mort als 79 anys

Descarregar pdf
biblioteca jaume porta
Puy i Porta descobrint la placa amb el nom de la biblioteca / Foto: UdL
La Universitat de Lleida (UdL) està de dol per la mort de qui fou el seu rector entre 1993 i 2003, el catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola Jaume Porta Casanellas, als 79 anys. La UdL ha declarat tres dies de dol institucional, fins el proper dilluns 25 de setembre, sense que això comporti l'anul·lació de l'activitat laboral i acadèmica. L'actual rector, Jaume Puy, ha lamentat la pèrdua sobtada de Porta, destacant-ne la seua dedicació i el seu llegat, tant en l'àmbit docent com en el de gestió al capdavant de la institució "en una època en què es van posar els fonaments de l'actual UdL".
 
"Ho va donar tot per la Universitat de Lleida. Com a professor i investigador deixa una gran empremta en haver estat un dels grans impulsors de l'edafologia a l'Estat i a Catalunya. No només va contribuir a crear els millors mapes de sòls sinó a normalitzar la terminologia d'aquesta ciència en català. La continuïtat de la seua tasca està garantida amb els professionals que ha format durant tants anys", ha destacat. "Com a rector ens ha llegat, entre moltes altres coses, grans infraestructures, algunes emblemàtiques, que continuaran gaudint moltes generacions", ha afegit Puy.
 
Precisament, el mandat del primer rector electe després de la restauració de la UdL es va caracteritzar per l'impuls de les noves construccions. Porta es mostrava especialment orgullós de la creació del campus de Cappont, sobre tot del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, fruit d'un concurs internacional d'arquitectura que va guanyar el finlandès Kristian Gullichsen.
 
Una de grans fites dels seus deu anys al capdavant de la UdL, a més de la modernització de les biblioteques, va ser la commemoració del 700 aniversari de la creació de l'Estudi General de Lleida, la primera universitat de l'antiga Corona d'Aragó, fundada l'any 1300 pel rei Jaume II.
 
En el seu darrer article d'opinió, Jaume Porta destacava fa uns dies que "la recuperació de la Universitat el 12 de desembre de l'any 1991 ha representat un enriquiment acadèmic i intel·lectual, ha contribuït al desenvolupament econòmic i social i està permetent afrontar nous reptes a les Terres de Lleida".
 
L'exrector estava treballant, amb l'excatedràtic d'història contemporània de la UdL Manel Lladonosa i la exdegana de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, Maria Pau Cornadó, en un llibre sobre el futur de la universitat en la societat digital de la informació i de la intel·ligència artificial. Tenia previst publicar Planteamientos y retos para la Universidad en los inicios del siglo XXI, al 2024.

Jaume Porta es va incorporar el curs 1977-78 a la llavors Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Agrícola-Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms de Lleida, actualment Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, que va dirigir en el període 1984-87. Catedràtic d'Edafologia i Química Agrícola, la seua recerca es va centrar en la protecció de sòls i els processos erosius.
 
 
Col·legiat d'Honor del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, entre altres premis Jaume Porta Casanellas compta amb la Medalla de l'Agricultura de la Generalitat de Catalunya (1996); la Medalla de l'Estudi General de Lleida (2004) i la Medalla de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (2015). Ha estat president de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl i membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).
 
El 3 d'octubre de 2019, la UdL va homenatjar l'exrector donant el seu nom a la Biblioteca ubicada al Centre de Cultures, i el 17 de maig de 2021, ho van fer els seus companys i les seues companyes del departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl.
NOTÍCIES RELACIONADES: