Un treball sobre 'carn vegetal', premi de la Càtedra Vall Companys-UdL
L'alumna de la UdL Maria Mayol planteja productes amb llegums fermentats
Descarregar pdfUn treball final de màster (TFM) sobre alternatives proteiques d'origen vegetal ha estat el guanyador el primer premi de la Càtedra Grup Vall Companys-UdL d'Alimentació Sostenible. Maria Mayol Marimon, del Màster en Gestió i Innovació en la Indústria Alimentària de la Universitat de Lleida, s'ha endut els 4.000 euros amb Fermentació en fase sòlida: generació d’alternatives proteiques com a ingredients clau en noves formulacions de derivats carnis. El segon premi, dotat amb 2.000€, ha estat per a Laia Mafalda Puy Navarro, de la Universitat Politècnica de Catalunya. I el tercer, de 1.000€, per a Marcos Jiménez Ríos, del Màster interuniversitari en Sanitat i Producció Porcina de la UdL, la Universitat de Saragossa i la Complutense de Madrid.
El TFM de Mayol se centra en desenvolupar nous ingredients proteics a partir de fonts vegetals fermentades per formular productes carnis híbrids (fuets i hamburgueses) que integrin proteïna vegetal i animal. En concret, ha treballat amb mongeta vermella, mongeta blanca i cigró, fermentats amb el fong Rhizopus oryzae i el bacteri Lactobacillus plantarum. "Els prototips híbrids carnis obtinguts són una alternativa alimentària sostenible, amb qualitat organolèptica comparable a la carn convencional. Aquest desenvolupament pot contribuir a reduir la dependència dels productes carnis tradicionals", assegura la premiada.
El treball de Puy, titulat Estudi del potencial agrovoltaic en l’àrea metropolitana de Barcelona i amb el segon premi, conclou que la implementació de sistemes que combinin la producció agrícola amb la generació d'energia solar a la mateixa superfície de terreny és viable tècnica, legal i econòmicament. Les conclusions del TFM parlen de 2.112 hectàrees de superfície apta i una producció de 3.602 GWh/any. L'estudi de Jiménez, reconegut amb el tercer premi, fa una avaluació energètica de dos granges de porcí a través de la seua despesa en energia.
El lliurament dels guardons s'ha fet en el marc de l'Agrobiotech Innovation Forum amb la vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL, Olga Martín Belloso; la directora corporativa de Desenvolupament i gestió de persones del Grup Vall Companys, Carmina Chia Forradellas; i el director de la càtedra, el professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària Lorenzo Fraile Sauce.
En el decurs de l'acte, l'exministre de Treball i Afers Socials amb José María Aznar (1999-2000), Manuel Pimentel Siles, ha ofert una conferència magistral sobre la importància del sector primari. El també escriptor i editor ha criticat que "perseguir la realitat rural només ha portat a l'encariment dels aliments". Pimentel també ha posat en valor el potencial de Lleida i de la seua universitat per conservar i dinamitzar el talent local.


