Una doctoranda de la UdL, entre les premiades del concurs estatal #HiloTesis 2025
Irene Teixidó Orries, del programa en Ciència i Tecnologia Agrària i Alimentària
Descarregar pdfIrene Teixidó Orries, del Programa de Doctorat en Ciència i Tecnologia Agrària i Alimentària de la Universitat de Lleida (UdL), ha estat una de les sis persones guanyadores - cinc noies i un noi - entre les gairebé 500 participants del concurs de divulgació científica en xarxes socials#HiloTesis 2025, que organitza la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE). Cadascun dels treballs reconeguts rebrà un premi de 500 euros, gràcies a la col·laboració de la Fundació Ignacio Larramendi.
A banda de la doctoranda de la Universitat de Lleida, CRUE ha decidit premiar Katherine Simbaña-Rivera, de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria; Daniel Rodríguez-Iglesias, de la Universitat de Burgos; Betsaida Ojeda Pérez, de la Universitat de Córdoba; Laura Zabala, de la Universitat del País Basc; i Charlotte Messiaen, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Encara no hi ha data per a la celebració de l'acte de lliurament.
Irene Teixidó està fent la seua tesi sobre l'afectació de les micotoxines a la civada. Utilitza la tecnologia NIR (Near Infrared Reflectance per les sigles en anglès), que es basa en el principi natural d'emissió de radiació electromagnètica, per detectar grans contaminats de forma individual i evitar així haver de descartar lots sencers de cereal quan només entre el 8 i el 12% dels grans tenen nivells perillosos. Ho explica en un fil molt entenedor i ple d'humor a la plataforma Bluesky.
Un total de 489 doctorandes i doctorands de 58 universitats espanyoles han participat en la cinquena edició d'aquest concurs impulsat per CRUE, en col·laboració amb la seua Xarxa de Divulgació i Cultura Científica (RedDivulga). L'objectiu és promoure el desenvolupament d'habilitats de comunicació i divulgació científica de futurs o recents doctors, aprofitant les xarxes socials i les seues possibilitats, adaptant-ne el contingut de la tesi i fent servir un llenguatge senzill, accessible i atractiu. L'avaluació de les publicacions a Bluesky ha anat a càrrec de 27 persones d'unitats de Cultura Científica i Escoles de Doctorat.
Per part de la UdL també han participat Josep Maria Salvia Hornos, del Programa de Doctorat en Enginyeria i Tecnologies de la Informació, amb un fil sobre l'optimització matemàtica i la Intel·ligència Artificial aplicada a la reducció del malbaratament alimentari; i dos doctorandes del Programa en Salut: Noemí Fàbrega Ramon, amb un treball sobre l'ecografia pulmonar per a predir la gravetat de la COVID; i Virginia García Reglero, amb unes publicacions sobre el tractament del càncer de mama.
MÉS INFORMACIÓ:
Notícia CRUE