Una doctoranda de la UdL, entre les premiades del concurs estatal #HiloTesis 2025

Irene Teixidó Orries, del programa en Ciència i Tecnologia Agrària i Alimentària

Descarregar pdf
irene teixido
Teixidó realitza un treball sobre les micotoxines / Foto: @ireneteixido.bsky.social‬

Irene Teixidó Orries, del Programa de Doctorat en Ciència i Tecnologia Agrària i Alimentària de la Universitat de Lleida (UdL), ha estat una de les sis persones guanyadores - cinc noies i un noi - entre les gairebé 500 participants del concurs de divulgació científica en xarxes socials#HiloTesis 2025, que organitza la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE). Cadascun dels treballs reconeguts rebrà un premi de 500 euros, gràcies a la col·laboració de la Fundació Ignacio Larramendi.

A banda de la doctoranda de la Universitat de Lleida, CRUE ha decidit premiar Katherine Simbaña-Rivera, de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria; Daniel Rodríguez-Iglesias, de la Universitat de Burgos; Betsaida Ojeda Pérez, de la Universitat de Córdoba; Laura Zabala, de la Universitat del País Basc; i Charlotte Messiaen, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Encara no hi ha data per a la celebració de l'acte de lliurament.

Irene Teixidó està fent la seua tesi sobre l'afectació de les micotoxines a la civada. Utilitza la tecnologia NIR (Near Infrared Reflectance per les sigles en anglès), que es basa en el principi natural d'emissió de radiació electromagnètica, per detectar grans contaminats de forma individual i evitar així haver de descartar lots sencers de cereal quan només entre el 8 i el 12% dels grans tenen nivells perillosos. Ho explica en un fil molt entenedor i ple d'humor a la plataforma Bluesky. 

Un total de 489 doctorandes i doctorands de 58 universitats espanyoles han participat en la cinquena edició d'aquest concurs impulsat per CRUE, en col·laboració amb la seua Xarxa de Divulgació i Cultura Científica (RedDivulga). L'objectiu és promoure el desenvolupament d'habilitats de comunicació i divulgació científica de futurs o recents doctors, aprofitant les xarxes socials i les seues possibilitats, adaptant-ne el contingut de la tesi i fent servir un llenguatge senzill, accessible i atractiu. L'avaluació de les publicacions a Bluesky ha anat a càrrec de 27 persones d'unitats de Cultura Científica i Escoles de Doctorat.

Per part de la UdL també han participat Josep Maria Salvia Hornos, del Programa de Doctorat en Enginyeria i Tecnologies de la Informació, amb un fil sobre l'optimització matemàtica i la Intel·ligència Artificial aplicada a la reducció del malbaratament alimentari; i dos doctorandes del Programa en Salut: Noemí Fàbrega Ramon, amb un treball sobre l'ecografia pulmonar per a predir la gravetat de la COVID; i Virginia García Reglero, amb unes publicacions sobre el tractament del càncer de mama.

MÉS INFORMACIÓ:

Notícia CRUE

🥣🌾 ¿Sabías que tu desayuno saludable podría contener toxinas invisibles? Bebida de avena, galletas de avena, porridge, copos... Parece sano, ¿verdad? Pero algunos granos de avena esconden amenazas que no se ven ni se huelen. Dentro hilo🧵👇 #HiloTesis @udl.cat @doctoratudl.bsky.social

[image or embed]

— ireneteixido.bsky.social (@ireneteixido.bsky.social) 4 de juny del 2025, a les 2:07