Fotos inèdites de la Lleida del 39 en una mostra de la Universitat d'Estiu
Pertanyents al Fons de la UdL van ser fetes per un membre de la Legió Còndor
Descarregar pdfUn total de 24 instantànies inèdites de Lleida realitzades per un membre de la Legió Còndor a inicis de 1939, quan les tropes nacionals ocupen el marge esquerre del riu Segre, es podran veure per primer cop en l'exposició que, des del 6 d'octubre fins al 30 de novembre, acull l'edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL).
La mostra Gener de 1939. Lleida vista per un combatent de la Legió Còndor, forma part del programa de 'Guerra, exili i memòria', una activitat organitzada per la Universitat d'Estiu de la UdL amb motiu de la celebració de la seua 30a edició enguany.
Les imatges, que pertanyen al Fons fotogràfic de la UdL, s'exposaran en lones de gran format a la planta baixa del Rectorat i es completaran amb tres conferències el dia 18 d'octubre, a càrrec del filòleg, Luis A. Esteve, i el 9 i 10 de novembre a càrrec del documentalista francès, Marc Weymuller.
Esteve, membre del Grup d’Estudis de l’Exili Literari Espanyol de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens aproparà a la vida i obra de Manuel Andújar, de les quals n'és especialista. Andújar, que visqué a Lleida des d'inicis de la Guerra fins l'ocupació franquista de la ciutat, fou regidor de l'Ajuntament de Lleida pel PSUC i redactor i director del diari UHP. Un cop a l'exili mexicà va desenvolupar una important carrera literària.
D'altra banda, Weymuller, ens parlarà en una primera xerrada, del seu projecte sobre les figures de Manuel Magro i la seua filla Armonia. Magro, dirigent de la CNT, va ser alcalde Lleida des de l’octubre de 1937 fins a l’ocupació franquista, a més de director del diari Acracia. La seua filla, nascuda a Lleida però que va viure pràcticament sempre a França, on es va exiliar el seu pare, va conservar la memòria de molts episodis de la Lleida on va passar la infància.
En la segona conferència, el documentalista, reflexionarà sobre el cinema documental i la memòria a partir de la seua pel·lícula sobre Belchite La promesa de Franco (2013), realitzada a partir dels testimonis de veïns i veïnes de la localitat aragonesa que va recollir durant cinc anys.
'Guerra, exili i memòria', ens permetrà, en un any en què la guerra i les seues conseqüències sobre la població que la pateix han tornat a estar tan presents a Europa, aprendre sobre la nostra pròpia història i el nostre territori, alhora que ens ajudaran a entendre unes problemàtiques tan actuals i d'abast general", expliquen els seus organitzadors. "Algunes imatges de les destruccions viscudes en la nostra ciutat fa més de 80 anys, i que podrem veure en aquesta exposició, o les explicacions i testimonis sobre experiències viscudes en la guerra i exilis passats que escoltarem en les xarrades, segur que ens recordaran moltes imatges i testimonis recents", afegeixen.