Xuklis 'made in UdL' per sensibilitzar sobre el càncer infantil i juvenil

Enguany en fa deu que la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social els fa per AFANOC

Descarregar pdf
xuklis2023
Lliurament dels Xuklis a AFANOC. FOTO: FEPTS-UdL
Enguany en fa deu que la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida (UdL) lliura a l'Associació de familiars i amics de nenes i nens oncològics de Catalunya (AFANOC) delegació de Lleida, els 'Xuklis' que realitza l'alumnat del centre. Repetint l'experiència dels darrers dos anys, aquests ninos que ha popularitzat AFANOC per sensibilitzar sobre aquesta malaltia, han pres vida en set curtmetratges de creació pròpia. Cadascun és diferent, d'acord amb la temàtica de cada Xukli i la seua corresponent capsa didàctica. Així hi trobem les petites històries del Xukli dels sentits, el Xukli  Bemol, el Xukli Brainy, el Xukli escombriaire, el Xukli matemàtic, la Xukli viatgera i el Xukli de l’autoestima.
 
A l'interior de cada capsa hi ha un enllaç a YouTube o un codi QR a l'audiovisual i material didàctic dissenyat i construït per sensibilitzar sobre el càncer infantil i juvenil. Aquest material, explica Astudillo, està pensat per utilitzar-lo amb alumnat d'educació infantil i dels primers cursos d'educació primària, ja que proporciona recursos perquè els infants puguin dur a terme activitats d'aprenentatge a través de l'experimentació, la creativitat, la natura, l'art o les emocions, entre d'altres. Tant el Xukli com els materials emprats en cada capsa són reciclats.
 
En la seua elaboració hi han participat la trentena d'estudiants de l'assignatura Arts visuals i creativitat de 4t curs del Grau d'Educació Infantil de la FEPTS, tutoritzats per Marisé Astullido, que han estat presents en l'acte d'avui de lliurament del Xuklis. També hi han assistit el degà de la FEPTS, David Aguilar, i la coordinadora d'AFANOC Lleida, Victoria Cano.

El degà ha destacat que per a la Facultat "és un plaer mantenir la col·laboració amb AFANOC i, amb l'ajuda de l'estudiantat del Grau d'Educació Infantil, contribuir en la sensibilització d'aquesta malaltia". Per la seua part, Cano ha ressaltat la implicació d'aquests alumnes en la creació de material didàctic a partir de la figura del Xukli. "Això ens suposa disposar d'unes eines molt útils per a les xerrades de sensibilització que fem als centres educatius, a més, que els futurs educadors coneguin la nostra entitat i els seus valors"
 
Alguns del set Xuklis viatjaran fins a Barcelona per quedar-se a la Casa dels Xuklis, com a recurs temporal per a les famílies que han de desplaçar-se a la capital catalana pel tractament mèdic dels seus fills i les seues filles. La resta, són per escoles i centres col·laboradors de l'Associació.