Descarregar pdf

 

Decàleg Sigues lingüísticament sostenible

EXPOSICIÓ ITINERANT DEL DECÀLEG
SIGUES LINGÜÍSTICAMENT SOSTENIBLE

Del 13 al 31 de gener de 2009
Planta -1 de l'Edifici Polivalent (Cappont)

Del 25 de febrer al 18 de març de 2009
Edifici 3, Edifici de la Biblioteca (ETSEA)
    

Del 19 de març al 17 d'abril de 2009
Edifici del Rectorat
 
Del 13 de maig al 2 de juny de 2009
Planta 1 de la Unitat Docent
Hospital Universitari Arnau de Vilanova

El decàleg Sigues lingüísticament sostenible és un projecte dels serveis lingüístics universitaris de la UAB, UB, UdG, UdL, UPC, UPF, URV i UVIC, que va sorgir en el marc del 2008 Any Internacional de les Llengües, el contingut del qual es va encarregar al GELA (Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades)
 
L'ONU ha proclamat el 2008 com l’Any Internacional de les Llengües, per posar de manifest la necessitat de defensar i de preservar les llengües del món. Les universitats catalanes hi volem contribuir fent difusió entre la comunitat universitària de la importància que té la sostenibilitat de la diversitat lingüística.

Al món es parlen entre 4.000 i 6.000 llengües, de les quals segons les estimacions més optimistes el 50 % corren perill d’extingir-se en els propers cent anys i el 96 % són parlades per només el 4 % de la població mundial.

El nombre de parlants és un factor important, però no sempre és un bon indicador de la salut d’una llengua. Les condicions òptimes que asseguren la vitalitat d’una llengua són complexes. Són una conjunció de suport institucional, utilitat de la llengua en l'esfera econòmica del país i utilització en els mitjans de comunicació globals, amb el sentiment de fidelitat dels parlants envers la llengua pròpia i la consideració que aquests en tenen com a símbol identitari com a factors tan o més essencials.

L'estudiant lingüísticament sostenible valora les persones, i per això no espera que se subordinin. Valora la diversitat, perquè és una persona lliure i sap que la llibertat implica no renunciar a ser qui ets. Valora el coneixement, perquè el fa més lliure i humà. L'estudiant lingüísticament sostenible és conseqüent, i per això el seu comportament lingüístic va a favor de les persones, de la diversitat i del coneixement.

Podeu consultar el decàleg en les llengües següents:

Català (667 KB) Galego (665 KB)
Deutsch (958 KB) Italiano (665 KB)
English (663 KB) Occitan (665 KB)
Español (667 KB) Tamazight (954 KB)
Esperanto (763 KB) ελληνικά (1.254 KB)
Euskara (665 KB) 中文 (1.160 KB)
Français (690 KB)    


www.promociolinguistica.cat

 
   

 

print enrera pujar

   Darrera modificació: