Descarregar pdf
   Exposició / Del 2 al 30 de Març de 2012
Del 2 al 15 de març / Passadís de la 2a planta / Rectorat
Del 16 al 30 de març / Hall de la planta -1 / Facultat de Dret i Economia
 
LA LLUITA PER L'OPORTUNITAT DE VIURE
Les dones durant la segona república, la guerra, el franquisme i la construcció de la democràcia
 
Exposició organitzada amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, pel Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats de la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones.

Inauguració: 7 de març de 2012 a les 18.00h. a la segona planta de l'edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida.


Li cal el reproductor de Flash per veure aquesta animació

INTRODUCCIÓ

Aquest és un llibre fet d’imatges i de textos a través dels quals reconstruïm alguns episodis de la vida de les dones durant un període històric que abasta des del 1931 fins al 1978. Un període, potser no gaire llarg en el temps, però sí d’una gran intensitat pels fets històrics i la complexitat de les experiències vitals que van viure diverses generacions.

Un període que s’inicià amb unes eleccions municipals que donaren el triomf als partits de centre-esquerra, que es van dotar d’un sistema de govern republicà que posà fi a la monarquia i que va crear un nou marc que va fer possible experimentar noves maneres de viure, tant personalment com col·lectivament, i que la guerra civil estroncà. Els militars sollevats crearen un règim polític dictatorial que imposà un model únic i perseguí tota diferència –sexual, ideològica...– que no s’hi ajustés. El 1975, després de la mort del dictador, començà un procés per construir, novament, Una societat democràtica no sols en l’àmbit legislatiu. Nosaltres, aturem el relat el 1978, quan l’aprovació d’una nova constitució donava pas a la convocatòria, pocs mesos després, d’eleccions municipals.

Hem volgut posar al centre d’aquest relat les experiències i aportacions de les dones. Per què? Primer, perquè sovint han estat ignorades o menystingudes. Segon, perquè en enfocar altres centres la història pren una altra dimensió.

En el llibre no hi és tot, tampoc no ho sabem tot i és aquí quan la teva implicació, lectora o lector, és cabdal. Potser ara és arribat el moment de fer la teva contribució a la nostra història.
Isabel Segura Soriano

[+] Fulletó de l'Exposició
[+] Catàleg de l'Exposició
 

   Darrera modificació: