Descarregar pdf
   Exposició  / 12 abril - 9 maig 2012 
   Passadís de la 2a planta -claustre de Les Heures- / Edifici del Rectorat

Caritat, un llibre almoina. Poesia solidària de Jacint Verdaguer
 
La commemoració dels 40 anys de la Facultat de Lletres ens està fent reflexionar, també, i una mica més, sobre el paper dels nostres estudis, sobre la seva incidència social ; sobre l’actitud dels que ens hi dediquem davant els problemes de la societat, ben armats, sens dubte, amb les eines que ens proporcionen les nostres disciplines. En aquest sentit, volem celebrar la proposta del company Josep M. Domingo de portar l’exposició “Caritat”, basada en el llibre de Mossèn Cinto Verdaguer, a la Facultat. Un llibre, resposta solidària del gran poeta, adreçat a col·laborar en la reconstrucció de pobles andalusos devastats pels terratrèmols de 1844. La Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, espai verdaguerià, ret altrament també d’aquesta manera, el seu homenatge anual al genial escriptor.

L’exposició Caritat, un llibre almoina sobre el llibre Caritat de Jacint Verdaguer ha estat produïda en el context de la celebració del VIII Col·loqui Internacional Verdaguer. La mirada social de Verdaguer per la Fundació Jacint Verdaguer i la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic.

Caritat de Jacint Verdaguer és un llibre de poesies editat pel poeta amb la intenció de col·laborar econòmicament en la reconstrucció dels pobles d’Andalusia que, a la vigília de Nadal de 1884, van ser assolats per uns terratrèmols devastadors. El poeta posa l’ofici d’escriptor al servei de la seva generositat i de la crida a la solidaritat amb el poble andalús, atuït per la catàstrofe dels terratrèmols. Uns terratrèmols reals que tenen lloc en l’escenari on la seva imaginació juvenil havia situat les columnes d’Hèrcules que sostenen L’Atlàntida mítica.

L’exposició, de caràcter itinerant, ens situa en els canvis econòmics i polítics de la societat de la darrera meitat del segle XIX, marcada per la Revolució industrial i l’aparició d’una nova pobresa, en especial entre dels obrers de fàbrica a les viles i ciutats i de la pobresa endèmica dels camperols.

Visitar l’exposició també vol dir tenir l’oportunitat de fer una lectura contemporània de Caritat, i fer-nos les preguntes pertinents sobre «la pobresa i la caritat» avui, sobre les causes de la crisi que porta a la pobresa una de cada quatre famílies i sobre els remeis de la solidaritat, l’equitat i la justícia.

Mentre la pregunta decisiva continua interpel·lant-nos: la caritat torna a tenir sentit?.

[+] http://www.caritatverdaguer.cat

Exposició Jacint Verdaguer a la UdL

Esquerdes produïdes a Guevéjar (Granada). Amb motiu dels terratrèmols de 1884 l’Acadèmia de Ciències de París va enviar una comissió coneguda com “La Mission d’Andalousie”, que va romandre a Andalusia del febrer a l’abril de 1885, per recollir dades sismològiques i geològiques sobre el terreny afectat. Entre els científics hi havia dos enginyers, els senyors Offret i Bréon, que van realitzar fotografies molt interessants, algunes de les quals mostrem a l’exposició.
baixcorva
   Darrera modificació: