Notícies

  ISO 30301. La UdL segueix el camí cap a la informació, íntegra i fiable.

Dijous, 7 de juliol del 2022La Universitat de Lleida ha rebut la renovació del Certificat en UNE ISO 30301 que atorga AENOR. Certifica que disposa d’un sistema de gestió per als documents conforme a la Norma UNE-ISO 30301:2019 per la creació control, arxiu difusió i accés als documents de la Universitat gestionats per l’Arxiu i Gestió de Documents. I també per la creació, control i arxiu de documents gestionats pels departaments de la Universitat, relatius al les seves activitats administratives i organitzatives.

La UdL al promoure el sistema de gestió de la norma UNE ISO 30301: 2019 té com a objectiu assegurar que la creació, la gestió de documents i la informació que contenen sigui autèntica, fiable, íntegra i utilitzable i capaç de prestar suport a les funcions i les activitats de la Universitat. No per un per un temps limitat sinó durant el temps que sigui necessari. Així com la seua preservació. Per garantir la conservació de la memòria corporativa i fer possible la recerca científica.

Per una banda, els responsables de la UdL, fan menció que l'adequada gestió de documents forma part integral de la visió estratègica de la Universitat de Lleida (UdL) i en aquesta línia s’està treballant perquè en el compliment dels objectius de gestió documental de l’SGD – UdL, la Universitat assoleixi una de les metes que promou en l’aprovació del Pla estratègic UdL 2030.

Per altra, des d’AENOR, destaquen el que aporta la norma ISO 30301 a la institució en la consecució dels seus fins, missió, estratègia i fites. Li permet capitalitzar el valor dels seus recursos d'informació i convertir-los en actius estratègics i contribuir a la preservació de la memòria, en resposta als desafiaments de l'entorn global i digital.

El Sr. Ángel Luis Sánchez Cerón, Director Regió del Mediterrani i el Sr. Israel Carvajal Torres, Responsable de desenvolupament de negoci de la seu de Catalunya, són els dos representants d’AENOR que han lliurat el certificat de renovació al rector de la UdL.

 

 

  SETMANA INTERNACIONAL DELS ARXIUS 2022

#IAW2022 #Som Arxiu #Somos Archivo #ArchiveWeAre #NousSommesLesArchive

Xerrada Reduir, redissenyar i reutilitzar: gestió de documents per a organitzacions sostenibles

A càrrec de Fátima Rodríguez Coya, arxivera del Principat d’Astúries i investigadora

7 de juny, 18:30h

Xerrada virtual  a través de l’enllaç: https://eu.bbcollab.com/guest/2e2f1b5203d04ad3a5462c87906130c9

En el marc d’activitats de Sostenibilitat i Medi Ambient de la Universitat de Lleida

 

cartell editable SIA 2022

  Escola Normal de Lleida

Dijous 28 gener 2021 / L'Arxiu i Gestió de Documents de la Universitat de Lleida completa la neteja, restauració, classificació, catalogació i digitalització dels 10 quaderns escrits per futurs mestres de l'Escola Normal de Lleida l'any 1932. Per aquest treball i pel seu estudi s'ha pogut comptar amb l'ajuda del Consell Social de la Universitat de Lleida i la subvenció del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya en el marc de projectes d'activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica. L'estudi del contingut d'aquests 10 quaderns, coordinat des de l'Arxiu i realitzat per la investigadora Meritxell Simon Martin i sota la supervisió de la professora Glòria Jové de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, està permetent analitzar el caràcter innovador de la pedagogia impulsada per Josepa Úriz Pi i/o altres professors de l'Escola Normal i avaluar la seva contribució a l'ideal educatiu republicà de l'època.

 

El projecte s'emmarca també a part de l'SGD-UdL que pretén recuperar i posar a disposició el patrimoni documental més antic que conserva i per posar en valor els estudis d'Educació en un moment que la COVID marca de manera molt significativa la importància de reforçar l'ensenyament dels futurs mestres i com s'ensenya als infants com a pilar de la societat que vol ser més contemporánea.

 

Amb la col·laboració de:

                    

 

 

po

  9 de juny Dia Internacional dels Arxius

Dimarts 9 de juny de 2020 / Un any més la Unitat d'Arxiu i Gestió de Documents de la Universitat de Lleida, promou la commemoració el 9 de juny del Dia Internacional dels Arxius. Aquest any ens hem sumat a la del Consell Internacional dels Arxius (ICA/CIA), que és l'organisme internacional que promou l'ús, el desenvolupament i la conservació del patrimoni arxivístic mundial, i a la Generalitat de Catalunya. L'ICA emmarca aquesta celebració dins la Setmana Internacional dels Arxius, del 8 al 14 de juny, que va dedicada a Apoderar les societats del coneixement. Amb la situació excepcional provocada per la COVID-19, la celebració del Dia Internacional dels Arxius per part del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya s'emmarca en fer protagonistes als usuaris i usuàries dels arxius amb una campanya virtual que vol mostrar la cara més personal dels arxius. Sota el lema Persones-Vides-Arxius es vol posa de rellevància les persones que feu ús dels arxius com actiu principal. Per tal de mostrar al món la importància de les persones usuàries dels arxius hem fet un recull d'experiències personals explicant la seva relació amb l'Arxiu de la Universitat de Lleida.

Vegeu les experiències dels nostres usuaris i usuàries:

Jordi Peña

Nerea Zuriguel

Àlex Alayón

 

  Certificat de qualitat AENOR a la gestió de documents de la UdL

L'ISO 30301 de la unitat d'Arxiu s'amplia al departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
DSC_5409
El personal auditor amb els responsables universitaris a la Facultat de Medicina. FOTO: UdL
dilluns, 17 de febrer del 2020 / El sistema de gestió per als documents que du a terme el Departament de Ciències Bàsiques de la Universitat de Lleida (UdL) ha obtingut el certificat en UNE ISO 30301 que atorga l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR). És la segona estructura de la UdL que ho aconsegueix després de superar satisfactòriament l'auditoria duta a terme recentment per experts d'AENOR.
 
La primera va ser la unitat d'Arxiu i Gestió de Documents, que l'obtingué al 2016, convertint-se en el primer servei d'arxiu de les universitats catalanes i espanyoles a ser distingit amb la certificació i que enguany, l'ha revalidada i ampliada.

 

La norma UNE ISO 30301 permet a la institució assolir la integració de la gestió dels documents en els processos d'activitat, de manera que, complint els requisits legals i obtenint el suport necessari per a la demostració de les accions realitzades, s'eliminen els duplicats i les redundàncies, s'optimitzen els resultats i es permet la utilització i l'explotació de la informació produïda com un actiu de l'organització, expliquen des d'AENOR.
Per la seua part, els responsables de la UdL implicats destaquen el pas endavant que en la gestió de documents de la Universitat significa haver revalidat i ampliat la norma UNE ISO 30301.
 
La reunió de presentació de resultats de l'auditoria externa va comptar amb la presència de la delegada d'AENOR a Catalunya, Eva Subirà, així com de la secretària general de la UdL, Dolors Toldrà.
 

  Presentació del primer llibre sobre la història de la Facultat de Medicina de Lleida

Divendres 5 d'abril de 2019 / Com va ser el retorn dels estudis de Medicina a Lleida? Qui ho va fer possible? Com hauria estat l’esdevenir de la Universitat de Lleida si els estudis de Medicina hagueren fracassat?

Aquestes són unes de les qüestions que s’intentaran respondre el 5 d’abri,l a les 19:00 a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, al recinte de l’Hospital Universitari de Santa Maria.

L’acte comptarà amb la presentació del Dr. Jacint Corbella, degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (1979-1982), qui va ser un dels responsables més rellevants del retorn dels estudis de Medicina a Lleida.

El llibre, que posarà èmfasi en la faceta humana dels responsables d’aquesta fita, posa també en rellevància el retorn d’uns estudis que van arribar a la ciutat l’any 1300 amb l’Estudi General, i que van desaparèixer arran de la seva dissolució l’any 1717.

Aquesta crònica de la ciutat de Lleida pretén reconèixer als antics directors i degans del centre, a les institucions de la demarcació i a la societat lleidatana que han fet possible aquesta gran fita col·lectiva.

Aquest llibre, és el primer de la Col·lecció Memóres que coordina l’Arxiu i Gestió de Documents de la UdL. I ha estat el resultat del projecte 40 anys després del retorn dels estudis de Medicina a Lleida en la seva fase primera.

La celebració del Dia Internacional dels Arxius d’aquest any 2019 respon al lema “Disseny dels arxius del segle XXI”.

  Projecte: 40 anys del retorn dels estudis de Medicina a Lleida

Divendres 1 de febrer de 2019 / Arxiu i Gestió de Documents ha donat tret de sortida a la 2ª fase del Projecte 40 anys del retorn dels estudis de Medicina a Lleida amb el suport del Vicerectorat de Estudiants, el Deganat de la Facultat de Medicina i la Secretaria General.

La segona fase ha començat amb la revisió i la classificació dels expedients dels estudiants de la Facultat de Medicina, i continuarà amb el tractament dels documents de docència, recerca i relacions internacionals dels Departaments de Ciències Mèdiques Bàsiques, Cirurgia, Medicina i Medicina Experimental.

Per aquesta fase comptem també amb la col·laboració dos estudiants de la UdL: l’Àlex Alayón, del grau de Medicina de la UdL que va començar la seva activitat al febrer, i la Lania Ferrer, estudiant del grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals que ha començat al març.

Resultat de la primera fase d’aquest projecte el proper dia 5 d’abril, a les 19h es presentarà el llibre “Quaranta anys després” de Jordi Peña i Joan Viñas, a càrrec de Jacint Corbella (degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona entre 1979 i 1982).

  Tancament de la primera fase del projecte 40 anys després

Dimarts 17 de juliol de 2018 / Un cop passada la barrera del curs acadèmic 2017-2018 posem punt i a part a la primera fase del projecte "Quaranta anys després. El retorn dels estudis de Medicina a Lleida (1977)", que ha suposat la catalogació de bona part dels documents de la Facultat de Medicina i s'ha encarregat de rememorar els inicis de l'actual Facultat a Lleida.

El passat mes de juny va tenir lloc el lliurament i defensa del Treball de Fi de Grau de Jordi Peña i Nerea Zuriguel, integrants del projecte. Tant el projecte escrit liderat pel Jordi com el documental dirigit per la Nerea resten oberts per poder anant introduint millores.

També es farà difusió del projecte en el proper curs 2018-2019 mitjançant diferentes plataformes.

Finalment el Jordi i la Nerea han volgut compartir la seva experiència: "Ha estat tot un plaer treballar en conjunt. Després de tanta feina podem estar contents amb els resultats que hem assolit l'equip del projecte. Esperem que la feina feta pugui fer honor a les memòries de la Facultat de Medicina de Lleida i a la seva gent que l'ha feta possible".

  De mica en mica s'omple la pica

dimarts, 10 d'octubre de 2017 / Continua el projecte que commemora el 40 aniversari de la Facultat de Medicina de Lleida, que ja es troba en la fase de enregistrament. S’han entrevistat algunes de les personalitats que van formar part d’aquesta etapa de la universitat i que han volgut aportat el seu granet de sorra amb les seves anècdotes. En aquesta fase ens ha cridat l’atenció la predisposició i professionalitat dels col·laboradors, que engloben entrevistats, alumnes, personal docent, personal de administració i serveis, de producció i fins i tot institucional.

Està previst que el enregistrament s’aturi la propera setmana per donar pas a la fase de edició y maquetació del documental. Estem convençuts de que farà reviure molts moments durant el naixement de lo que avui coneixem com a UdL.

  Nou gestor documental i pròximes previsions del projecte de Medicina

Dimarts, 25 de juliol de 2017 / La setmana passada es va dur a terme l'encàrrec de la gestió que s'ha signat per part de la Universitat de Lleida amb el CSUC per a la posada en marxa d'un nou gestor documental consorciat amb les universitats Rovira i Virgili, la Universitat de Vic- central de Catalunya i la Universitat de Lleida.

El Servei d'Arxiu i Gestió de Documents contínua amb l'entrada d'expedients d'estudiants procedents de les titulacions de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària i els expedients de convenis de Rectorat.

Pel que fa al projecte que es va posar en marxa al mes de maig ja s'han superat els 1500 expedients realitzats per tot l'equip. Serà al setembre quan es produiran la majoria d'entrevistes a algunes de les personalitats més importants de l'època de l'estudi per poder realitzar la peça documental. Aquestes inclouen àmbits que abasten des del personal docent fins a l'equip de l'alumnat que va formar part de les primeres etapes de la Facultat de Medicina.

  Participem a les XXIII Jornades d'arxius universitaris

Dimarts, 27 de juny de 2017 / El Servei d'Arxiu i Gestió de Documents de la UdL continua amb la revisió de documents que ajudaran a desenvolupar el projecte que va començar el passat dia 16 de maig. Ja s'han revisat més de 80 caixes classificadores on es troben arxius que constitueixen la història de l'actual Facultat de Medicina.

XXIII Jornades arxiusAl mateix temps que es desenvolupa el projecte va tenir lloc la 23 edició de les Jornades d'Arxius Universitaris celebrada a Galícia. Unes jornades on el tema principal era "L'Arxiu Electrònic a l'Administració Digital" en què els assistents van poder intercanviar experiències pròpies, establir contactes i actualitzar coneixements sobre l'evolució de la gestió del patrimoni documental de les universitats del país.

 

  Treballem el fons documental de la Facultat de Medicina

FM

Dimarts, 6 de juny de 2017 / El passat dia 16 de maig va donar començament la primera etapa de recerca de documents de la Facultat de Medicina, que forma part d'un projecte promogut pel Servei d'Arxiu i Gestió de Documents de la UdL amb el suport del Vicerectorat de Estudiants, la Facultat de Medicina i la Secretaria General. Al projecte hi participa el personal del Servei d’Arxiu i Gestió de Documents i dos estudiants de la UdL.

El projecte consisteix en la documentació de les etapes inicials de la Facultat de Medicina com a motiu del 40 aniversari de la mateixa. La informació es complementarà amb una exposició i un vídeo documental elaborat pels propis alumnes. L'experiència dels mateixos servirà per realitzar el seu propi Treball de Fi de Grau i s'allargarà fins al proper mes d'octubre.

Es preveu revisar centenars de documents oficials anteriors a la fundació de la Facultat de Medicina, que més tard seran traslladats al Dipòsit de la Universitat ubicat al turó de Gardeny. Tota aquesta feina va encaminada a la preservació de la memòria històrica de la UdL.

  Una delegació dels Arxius Nacionals de Korea visita la UdL

visita arxius nacionals korea

dilluns, 17 d'octubre de 2016 / El passat divendres dia 14 una delegació dels Arxius Nacionals de Korea va visitar la Universitat de Lleida. Vam tenir l'oportunitat de presentar-los el nostre sistema de gestió per als documents i alhora compartir experiències.