30 d'abril de 2009

Descarregar pdf
 
versió en català
english version
versión castellana

Un arquitecte i caricaturista argentí guanya el 4rt Concurs d'Humor Gràfic i Salut
 
. El segon premi és per a un dibuixant israelià , mentre autors d'Espanya, Canadà i Holanda s'emporten els accèssits 
audio

Ampliar imatge - Adrian Anibal, guanyador del Concurs Humor Gràfic i Salut 2009

Il·lustració guanyadora de l'argentí Adrián Anibal

El caricaturista argentí Adrián Anibal Palmas ha estat el guanyador de la quarta edició del Concurs d'Humor Gràfic i Salut que la Facultat de Medicina de la UdL convoca bianualment en col·laboració amb Humoràlia, i que enguany està dedicat als trastorns de la conducta alimentària. Així ho ha decidit el jurat format per la psicòloga Gina Badia, especialista en aquests temes, l'humorista gràfic Ermengol Tolsà, la professora de biologia cel·lular de la UdL Dolors Ciutat i el coordinador de Cultura de la Facultat de Medicina de la UdL, Francesc Abella.
 
El certamen ha batut el seu rècord de participants. Competien prop de 300 il·lustracions de dibuixants professionals i amateurs de més d'una cinquantena de països d'arreu del món com ara l'Iran, la Xina, Turquia, Austràlia, l'Índia, Israel, Singapur, Azerbaidjan o Síria, entre d'altres. El jurat ha explicat que les obres rebudes posen de manifest les diferents visions que hi ha arreu del món sobre els trastorns alimentaris. Així, en els països més desenvolupats s'entén que el problema té a veure amb patologies com l'anorèxia i la bulímia. En canvi, en països amb majors dificultats econòmiques les obres han estat més relacionades amb la gana i la manca d'aliments. 
 
La quarta edició del certamen bianual, dedicada als trastorns de la conducta alimentària, ha batut rècord de participants amb prop de 300 vinyetes rebudes des de països com l'Iran, Israel, Austràlia, la Xina, Azerbaidjan o Síria, entre d'altres
El primer premi del 4rt Concurs d'Humor Gràfic i Salut, dotat amb 1.000 euros i patrocinat per l'Hospital Montserrat, ha recaigut en una vinyeta que planteja l'esclavitud de la dona amb la bàscula. El seu autor, Adrián Anibal Palmas, és un llicenciat en Arquitectura que col·labora en diferents revistes de l'Argentina i pàgines webs relacionades amb l'humor gràfic. Amb el dibuix guanyador ha volgut mostrar com una presó "la vida d'una dona depressiva que, a més, és cautiva del seu pes". A banda del primer premi en aquest certamen, el seu darrer reconeixement ha estat el segon premi del segon concurs internacional de Molla Nasreddin, a Azerbaidjan, realitzat aquest 2009.
 
El segon premi d'aquesta edició, dotat amb 500 euros i patrocinat per ADESLAS, ha estat per a l'israelià Kfir Weizman, amb una imatge dissenyada per ordinador que representa un plat, un got i uns coberts "disfuncionals", segons ha explicat, "per simbolitzar les dificultats de les persones amb desordres alimentaris". En aquesta ocasió, els accèssits han recaigut en José Neves "Nemo", de Canadà, l'holandès Eric Van der Wal i l'espanyol Juan Carlos Contreras.
 
Les primeres 50 obres seleccionades al 4rt Concurs d'Humor Gràfic i Salut protagonitzaran una exposició que tindrà lloc durant la segona quinzena del mes de maig a la Facultat de Medicina de la UdL. Els organitzadors també editaran un catàleg que recollirà totes aquestes vinyetes.

 

Ampliar imatge - Accèssit Kfir Weizman. Concurs Humor Gràfic i Salut 2009

Segon Premi: Kfir Weizman

Ampliar imatge - Accèssit Eric Van der Wal. Concurs Humor Gràfic i Salut 2009

Accèssit: Eric Van der Wal

Ampliar imatge - Accèssit Juan Carlos Contreras. Concurs Humor Gràfic i Salut 2009

Accèssit: Juan Carlos Contreras

Ampliar imatge - Accèssit José Neves Nemo. Concurs Humor Gràfic i Salut 2009

Accèssit: José Neves "Nemo"

 

MÉS INFORMACIÓ