Una enquesta a immigrants de Lleida evidencia que un 84% volen marxar
Un 34% desitgen tornar 'a casa' i un 50% deixar l'Estat espanyol
Descarregar pdfL'estudi Els immigrants residents a les comarques de Lleida, realitzat pel Grup de Recerca Anàlisi Social i Educativa de la UdL, conclou que un 83,8% dels immigrants residents a les comarques de Lleida que han participat en aquest treball -un total de 320- té la intenció de marxar. La voluntat de retorn al país on van néixer se situa lleument per sobre de la tercera part dels enquestats, concretament en un 34,1%, mentre que el percentatge augmenta pel que fa a la intenció d'anar-se'n a un altre país, un 49,7%.
Segons els autors de l'estudi, l'impacte que està tenint la crisi econòmica es veu reflectit en aquestes respostes que anys enrere donaven valors inferiors, i en el fet que només l'11,3% afirma que no té la intenció de marxar. Afegeixen que el percentatge de persones que diuen no voler anar-se'n s'incrementa notablement en les poblacions mitjanes (un 16% en localitats d'entre 1.001 i 20.000 habitants), en comparació a les què resideixen en poblacions més petites (un 7,1%) i les que viuen a Lleida ciutat (un 4.7%).
El treball també posa de manifest que el 75,3% dels enquestats afirma sentir-se integrat en la població o comarca on viu (un 45% molt i un 30,3% bastant), mentre que un 13,4% diu que poc i només el 2,5% que gens. Les persones que treballen, puntualitza l'estudi, se senten més integrades que les que no ho fan i el grau d'integració varia segons el nombre d'habitants de la població: més sentiment d'integració en localitats més petites, i menys, en poblacions més grans.
Quant a la relació entre persones d'origen estranger i autòctons, un 78,5% dels enquestats es relaciona molt sovint o bastant sovint amb la població autòctona, mentre que la freqüència de relació que tenen els autòctons amb les persones immigrades es redueix al 50,3%, sent els més joves els que més s'hi relacionen.
L'estudi forma part del projecteLa immigració a les comarques de Lleida, en què es van enquestar un total de 1.800 persones majors de 16 anys de la demarcació de Lleida, 320 de les quals han nascuten diferents països d'Àfrica, Amèrica, Europa i Àsia i que, de mitjana, van arribar l'any 2002. D'aquestes, un 22,2% té la nacionalitat espanyola, un 30,9% el permís de treball, un 17,5% el de residencia temporal, un 13,1% el permanent, un 0,3% el d'asil, un 4,4% no té la documentació en regla i un 1,6% l'estava tramitant en el moment de fer-se les enquestes, l'any 2013.
Més informació
El immigrants residents a les comarques de Lleida. Síntesi de resultats abril 2014
Notícies relacionades
Un 58% de lleidatans, contra l'accés als serveis d'immigrants en situació irregular (21/05/2014)