30 de març de 2009

Descarregar pdf
 

Patenten un mòdul solar de concentració que s'integra en façanes i cobertes
 
. El sistema ha estat desenvolupat pel grup de recerca Agrometeorologia i Energia pel Medi Ambient 
audio
Mòdul tèrmic desenvolupat per la UdL [+] AMPLIAR IMATGE D'esquerra a dreta: Manel Ibáñez, Ferran Badia, Daniel Chemisana i Joan Ignasi Rosell darrera el sistema modular. FOTO: Jordi V. Pou
Un mòdul solar de concentració que aconsegueix produir calor, fred i electricitat i que es pot integrar arquitectònicament, ja sigui en façanes o cobertes d'edificis, és la nova patent obtinguda per la UdL. Aquest sistema ha estat desenvolupat per Daniel Chemisana, investigador del grup de recerca Agrometeorologia i Energia pel Medi Ambient, que dirigeixen els professors Manel Ibáñez i Joan Ignasi Rosell.

Es tracta d'un sistema modular tèrmic i fotovoltaic, de concentració a 10 sols, és a dir, que necessita només una dècima part de la superfície activa d'un sistema estàndar per a produir la mateixa energia, ja sigui elèctrica, en forma de calor o les dos simultàniament. A més de la reducció de la superfície de cèl·lules solars utilitzades i l'abaratiment de costos que això suposa, aquesta nova tecnologia permet generar fred mitjançant la connexió d'una bomba de calor al sistema.

Rosell ha destacat integració arquitectònica que permetran aquests mòduls, ja sigui en cobertes o en façanes, tot reduint l'impacte visual. Es poden instal·lar directament en teulades, sobre el tancament de blocs de formigó i de maons, formant un mur cortina en les façanes, o com a part en les baranes de les terrasses, "com si fos una segona pell de l'edifici". I podran utilitzar-se en edificis residencials, empreses o granges.

El sistema produeix calor, fred i electricitat amb només una dècima part de la superfície d'un sistema estàndar, amb l'abaratiment de costos que això suposa
El sistema, del qual ja s'ha sol·licitat la patent internacional, consta d'una lent estacionària i un absorbidor linial que concentra la llum solar per generar després energia. Aquest sistema de concentració redueix l'espai que fins ara es necessita amb les plaques tradicionals que es mouen buscant la llum del sol.

Rosell ha destacat la eficiència global de conversió energètica del mòdul que podria superar el 60%. Els investigadors de la UdL preveuen que un any es pot comercialitzar el producte si les empreses aposten per aquesta tecnologia.
El prototip ha estat finançat pel CIDEM i compta amb el suport del Trampolí Tecnològic de la UdL.



MÉS INFORMACIÓ


SISTEMA SOLAR DE CONCENTRACIÓ INTEGRAT EN FAÇANES I/O COBERTES D'EDIFICIS (DOSSIER)


NOTÍCIES RELACIONADES
 
noticia 31 de juliol de 2008
La UdL desenvolupa una pasteuritzadora de llet que funciona amb energia solar
 
noticia 7 de març de 2008
El CIDEM premia un grup d'emprenedors de la UdL per un projecte d'energia solar