Honoris causa UdL

Damià Barceló Cullerés

 Descarregar pdf
Dimecres, 23 de juny de 2021
Auditori del Centre de Cultures de Cappont
 
Padrí: Ramon Batalla, catedràtic de Geografia de la UdL
Rector: Jaume Puy Llorens
 

Damià Barceló Cullerés, natural de Menàrguens i germà de l'escriptor mort prematurament, Joan Barceló, ha estat apadrinat pel catedràtic de Geografia de la UdL, Ramon Batalla, que ha destacat el treball conjunt de Barceló amb el Grup de recerca de dinàmica fluvial (RIUS) de la UdL en projectes com l'SCARCE sobre els efectes del canvi climàtic en els rius de la península ibèrica. N'ha subratllat el seu esperit multidisciplinari: "Gràcies a investigadors com ell, que han anat a cercar coneixement fins a les fronteres de la seua ciència amb altres disciplines, sortint de la seua zona de confort, coneixem millor sistemes tan complexes com els rius", ha dit Batalla. El professor de la UdL també ha destacat en la seua lloança la tasca de Damià Barceló com a curador incansable de l'obra del seu germà Joan, tot anunciant els actes que en motiu de l'Any Barceló tindran lloc a la UdL la propera tardor.

Professor investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC a Barcelona i professor també a la Universitat King Saud (Aràbia Saudita) (Aràbia Saudita), Barceló compta amb el Premi Jaume I de Protecció Ambiental (2007), el Premi Internacional Príncep Sultà Bin Abdulaziz de l'Aigua d'Aràbia Saudita (2012), i el Premi Ambiental Internacional Recipharm (2012) i és doctor honoris causa per la Universitat de Ioannina (Grècia). La seua carrera investigadora s'ha centrat en la qualitat de l'aigua, particularment en el desenvolupament de mètodes per monitorar la contaminació orgànica dels anomenats contaminats emergents (plaguicides, detergents, disruptors endocrins, drogues, antibiòtics i altres productes farmacèutics) en aigües d'origen natural i residuals, i des del 2010 figura entre els científics més citats internacionalment.

Carregant el reproductor...

Més informació:

Premsa UdL / dimecres, 23 de juny de 2021
Al 2050 hi haurà més residus plàstics que peixos

Al 2050 es calcula que hi haurà més residus plàstics que peixos, aquesta és una de les dades que avui ha presentat en el seu discurs d'investidura com a nou doctor honoris causa de la Universitat de Lleida (UdL), Damià Barceló Cullerés, director de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA). Barceló, doctor en química analítica, ha alertat del volum de producció i consum de plàstic al món, unes xifres que han empitjorat considerablement arran de la COVID-19 per l'ús massiu de mascares, guants i material mèdic, entre d'altres.