Honoris Causa UdL

Javier Pérez de Cuéllar Guerra

 Descarregar pdf
1 d'abril de 1998
Seu Vella de Lleida
 
Padrí: Josep Maria Tamarit Sumalla del departament de Dret Públic
Rector: Jaume Porta Casanellas
 
Javier Pérez de Cuéllar Guerra va ser un advocat i diplomàtic peruà que esdevingué el 5è Secretari General de les Nacions Unides entre 1982 i 1991. Va estudiar Dret i va ingressar el 1940 al Ministeri de Relacions Exteriors del Perú. El 1944 va formar part del Servei Diplomàtic i va ser enviat com a ambaixador del Perú a França, Regne Unit, Bolívia, Brasil, Suïssa, la Unió Soviètica (sent el primer ambaixador del Perú al país), Polònia i Veneçuela. El 1961 va retornar a Lima on desenvolupà els càrrecs de Director del Departament Jurídic, Director de l'Administració, Director de Protocol i Director d'Assumptes Polítics. El 1966 va ser nomenat viceministre i Secretari General de Relacions Exteriors.
 
Va ser designat pel seu país com a delegat en l'Assemblea General de l'ONU ja el 1946, per esdevenir representant permanent a les Nacions Unides des de 1971 fins al 1975. Va representar el Perú al Consell de Seguretat de l'ONU entre 1973 i 1974, desenvolupant la funció de President del Consell durant els conflictes de Xipre de 1974. El 18 de setembre d'aquell any va ser nomenat Representant Especial del Secretari General a Xipre, càrrec que ocupà fins al 1977, moment en el qual va retornar al seu càrrec al Ministeri de Relacions Exteriors del Perú.
 
El 1979 fou nomenat Secretari General Adjunt de les Nacions Unides per Assumptes Polítics concrets. Des de 1981 va alternar el càrrec anterior amb el de Representant Personal del Subsecretari General durant la crisi a l'Afganistan. Sota aquesta condició va viatjar fins a l'Afganistan i Pakistan durant l'abril i agost del mateix any per continuar les negociacions de pau iniciades pel subsecretari general mesos abans. El 1982 Javier Pérez de Cuéllar va prendre possessió del seu càrrec de Secretari General de les Nacions Unides fins al 1991. L'octubre de 1987 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional.
 

 

Publicació amb les intervencions i lliçons