Honoris causa UdL

Horacio Capel Sáez

 Descarregar pdf
27 de febrer de 2019
Saló Víctor Siurana del Campus del Rectorat
 
Padrí: Pedro Jesús Fraile Pérez de Mendiguren, professor del departament de Geografia i Sociologia
Rector: Roberto Fernández Díaz
 
Horacio Capel Sáez és un geògraf i escriptor espanyol, autor de nombrosos llibres i director de nombroses tesis doctorals, reconegut especialment per la seva labor en el camp de la geografia urbana. També ha escrit llibres sobre filosofia, historiografia i altres temàtiques.
 
Professor Emèrit de la Universitat de Barcelona, on ha estat Catedràtic de Geografia Humana. Les seves publicacions es van iniciar en 1964, i des de llavors ascendeixen a diversos centenars, en revistes científiques d'una dotzena de països. Els seus treballs poden llegir-se, publicats originalment o traduïts, en castellà, portuguès, anglès, català, italià, francès i alemany.

Fins a mitjan anys setanta va realitzar recerques sobre qüestions relacionades amb la geografia urbana (morfologia, i sistemes urbans) i la percepció de l'espai, i en aquest sentit destaquen els llibres Estudis sobre el sistema urbà, Capitalisme i morfologia urbana a Espanya. A partir dels setanta va centrar la seva atenció en la teoria i història de la geografia i de la ciència, destacant en aquest sentit llibres com Filosofia i ciència en la geografia contemporània, La Física Sagrada. Creences religioses i teories científiques en els orígens de la geomorfología espanyola, De Pales a Minerva. La formació científica i l'estructura institucional dels enginyers militars al segle XVIII, i O nacimento dóna ciência moderna i a Amèrica.

Des de finals dels anys vuitanta ha treballat en qüestions relacionades amb la innovació tècnica i el mitjà local, entre unes altres. A partir de 2000 ha tornat a treballar en temes relacionats amb la ciutat i amb la innovació tècnica. Entre els seus llibres més difosos es troben obres dedicades a qüestions urbanes com Dibuixar el món. Borges i la geografia del segle XXI, La morfologia de les ciutats. Societat, cultura i espai urbà, La cosmópolis i la ciutat i Els ferro-carrils a la ciutat. Xarxes tècniques i configuració de l'espai urbà, El patrimoni: la construcció de passat i del futur. Entre les seves activitats destaca també la direcció de diferents revistes de Geografia.