Honoris causa UdL

Jorge Wagensberg Lubinski

 Descarregar pdf
15 de novembre de 2010
Auditori del Campus de Cappont
 
 
Padrí: Ferran Badia Pascual, professor del departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial
Rector: Joan Viñas SalasJorge Wagensberg va ser director científic de la Fundació 'la Caixa' i professor de Teoria dels Processos Irreversibles a la Universitat de Barcelona, on també va liderar un grup d'investigació en biofísica. És considerat un dels divulgadors científics més destacats de l'Estat espanyol com a museòleg, conferenciant, escriptor i editor. En aquest darrer àmbit, és responsable de la col·lecció Metatemas de l'editorial Tusquets, centrada en "llibres per a pensar la ciència".

Wagensberg va ser nomenat director el 1991 del Museu de la Ciència de la Fundació 'la Caixa', liderant el 2004 la seua transformació en el denominat Cosmocaixa, un dels referents dels museus de la ciència arreu del món, amb seus a Barcelona i Madrid. Distingit amb el Premi Nacional de Catalunya al Pensament i la Cultura Científica (2005) i la Creu de Sant Jordi (2007), Wagensberg va ser membre fundador de l'European Museum Academy.

És autor d'una vintena de llibres i un centenar de treballs de recerca. En la seua obra Las raíces triviales de lo fundamental (2010), reflexiona sobre com s'assoleix la comprensió de la realitat i com treballa la ment d'un científic. Precisament en aquesta faceta, en el món de la recerca, Jorge Wagensberg va fer aportacions a diversos camps com la termodinàmica de cultius microbiològics, la biologia teòrica, l'entomologia, la museologia científica o la filosofia de la ciència. 

 

Carregant el reproductor...