Honoris causa UdL

Alicia de Larrocha de la Calle

 Descarregar pdf
14 de maig de 2001
Sala d'Actes del Campus del Rectorat
 
Padrí: Manuel Ballester Rodés, professor del Departament de Medicina
Rector: Jaume Porta Casanellas
 
Aquest va ser el primer cop que la pianista Alícia de Larrocha va rebre un doctorat honoris causa d'una universitat catalana, ja que fins ara només ha obtingut aquesta distinció acadèmica de centres d'ensenyament superior dels Estats Units. Així, la Universitat de Lleida va fer un reconeixement a la trajectòria internacional de la pianista catalana i a la projecció que de la música del compositor lleidatà Enric Granados ha dut a terme al llarg de la seva carrera.
 
Alícia de Larrocha i de la Calle va començar els seus estudis musicals a l'edat de 3 anys. Estudià amb Frank Marshall, continuador de la prestigiosa Acadèmia Granados. Allà va conèixer a Rubinstein, Sauer, Cortot i altres grans pianistes de l'època. El seu debut amb orquestra va ser l'any 1936 en concerts a Madrid i Barcelona. A partir de 1939 va oferir concerts en diferents orquestres europees però és a partir de 1954, quan debuta als Estats Units, que comença el seu reconeixement internacional per la seva impecable tècnica al piano.
 
Entre la gran quantitat de premis rebuts destaca el Premi Príncep d'Astúries de les Arts l'any 1994; el Premi Unesco, l'any 1995; dos premis Ondas els anys 1992 i 2000 i el Premi Ciutat de Barcelona. La pianista va ser guardonada amb la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona, l'any 1980 i amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, l'any 1983. La seva trajectòria musical va ser reconeguda amb diversos premis, entre els quals destaquen quatre Premis Grammy.
 
 
 

Publicació amb les intervencions i lliçons