Honoris causa UdL

Joaquim Molas Batllori

 Descarregar pdf
11 de desembre de 2006
Saló Víctor Siurana del Campus del Rectorat
 
 
Padrí: Josep M. Domingo Clua, professor del departament de Filologia Catalana i Comunicació
Rector: Joan Viñas Salas
 
 
Joaquim Molas Batllori es va llicenciar en Filologia romànica a la Universitat de Barcelona i el 1958 es va doctorar amb una tesi sobre el poeta medieval Lluís Icart. El 1959 va marxar com a lector de castellà a la universitat de Liverpool, on va estar dos anys. Del 1961 al 1972 va ser professor als Estudis Universitaris Catalans. El 1969, va entrar com a catedràtic de llengua i literatura catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, i des del 1982, a la Universitat de Barcelona.
 
Catedràtic de llengua i literatura catalanes i crític literari. Investigador inquiet i sistemàtic, va idear algunes de les col·leccions de llibres més difoses, que són referents importants en la recuperació del llegat literari català: Les millors obres de la literatura catalana, Les millors obres de la literatura universal, entre d'altres. Va coordinar i dirigir un equip d'especialistes encarregat de redactar cinc volums que comprenen els segles XIX i XX de la Història de la literatura catalana. El seu mestratge, tothora rigorós i eclèctic, es va fer evident a la revista Els Marges, que va fundar el 1973. Va recopilar part dels seus treballs a Obra Crítica I, (1995) i Obra Crítica II (1999).
 
Pel primer lliurament de les seves memòries: Fragments de memòria, va rebre el premi de la Institució de les Lletres Catalanes de prosa no de ficció el 1998. A més, va estar guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 1998 i amb la Creu de Sant Jordi el 1999. Comptà també entre els seus guardons amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic, atorgada per la Generalitat de Catalunya el 2000 i amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya el 2003. Fou membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Honoris Causa UdL - Joaquim Molas