Honoris causa UdL

Frank Forcella

 Descarregar pdf
Dijous, 17 de març de 2022
Saló Víctor Siurana del Campus del Rectorat
 
Padrí: Jaume Recasens, catedràtic de Malherbologia de la UdL
Rector: Jaume Puy Llorens
 

Frank Forcella és un investigador dels EEUU, especialista en biologia de males herbes, que ha fet notables contribucions en el camp de l’agronomia, i en concret en el de la malherbologia. La seva activitat l’ha desenvolupat –de manera preferent- en el Servei d’Investigació Agrària del Dept. d’Agricultura dels EEU, amb seu a Morris (Minnesota) i com professor a la Universitat de Minnesota (UMN). Ha estat reconegut i premiat per la American Society of Agronomy, la North Central Weed Science Society i per la Weed Science Society of America. Ha estat nomenat consultor expert en temes agronòmics per part de les Nacions Unides, la FAO, USDA i diferents universitats.

Ha estat un investigador que ha aprofundit de manera molt exitosa en estudis sobre la biologia de les males herbes i en l’optimització dels mètodes per al seu control. Els resultats més rellevants del seu treball han estat:

  • el desenvolupament de models de gran utilitat en la predicció del moment d’emergència de males herbes;
  • el desenvolupament de sistemes d’ajut a la decisió a partir de dades de caire biològic que han permès reduir els inputs a base d’herbicides;
  • el desenvolupament de models de dormició de males herbes segons territoris als EEUU; i
  • en estudiar els serveis ecosistèmics que pot aportar la flora arvense dels camps dels conreus en benefici del sistema, con ara afavorir la presència d’insectes pol·linitzadors o aprofundir en l’aprofitament de certes males herbes com a cultius oleaginosos.

El Dr. Forcella ha tingut una estreta col·laboració amb el Grup de Recerca de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la ETSEA, donant suport a línies de recerca noves, col·laborant en publicacions científiques, acollint investigadors de la UdL al seu laboratori als EEUU i impartint, diversos anys, seminaris en el màster de Protecció Integrada de Cultius a la ETSEA.

Els treballs del Dr. Forcella han permès donar maduresa científica a una disciplina que integra de manera fascinant la biologia vegetal, els models matemàtics i l’agronomia.

Carregant el reproductor...

Més informació:

Premsa UdL / dijous 17 de març de 2022
"Espanya, segon país europeu en despesa anual en fitosanitaris"

Els agricultors espanyols gasten uns 1.500 milions d'euros a l'any en fitosanitaris (herbicides, insecticides i fungicides), el que converteix l'Estat en el segon país europeu que consumeix més aquests productes, juntament amb Alemanya i només per darrere de França, amb una despesa de 2.400 milions anuals. Així ho ha explicat l'investigador agrònom i professor associat de la Universitat de Minnesota, Frank Forcella, durant el seu discurs com a nou doctor honoris causa de la Universitat de Lleida (UdL). Considerat un dels màxims experts en biologia i ecologia de males herbes d'arreu del món, Forcella ha repassat els diferents mètodes de control d'aquestes plantes, fent incidència en el que ha anomenat "equip de relleus de cultius".

Publicació amb les intervencions i lliçons: Honoris Causa Frank Forcella