Destacats / Any 2022

Universitat de Lleida

8è Concurs de Relats Curts

Fins al 3 de març de 2023 / Destinat a estudiants dels Graus de la Universitat de Lleida -inclosos els de mobilitat-, de 1r i 2n de batxillerat, cicles formatius i de 3r i 4t de l'ESO de la circumscripció de Lleida, la Franja i Igualada. El tema d'enguany és "Otros mundos", en commemoració del centenari del naixement de Carlos Edmundo d'Ory (1923-2010), poeta i contista.

Concurs de Cartells de la Universitat d'Estiu

Fins al 22 de febrer de 2022 / El Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària convoca el vint-i-cinquè concurs de cartells per anunciar l'edició de l'any 2022 de la Universitat d'Estiu de la UdL. La dotació del premi és de 1.000 euros (tributs inclosos) i el concurs està obert a tothom que hi vulgui participar.

Exposició bibliogràfica: Connexions Viladot

Fins al 15 de gener de 2023 / La Biblioteca de Lletres se suma a les activitats d'homenatge al Centenari de Guillem Viladot amb una exposició que presenta una mostra de documents de l'autor i d'altres al seu voltant, un exemple de les connexions de la figura de Viladot amb els diferents llegats i fons especials de les biblioteques de la UdL, un vincle que posa de rellevància la seva figura com a creador polifacètic

VI Seminari sobre Identitats i Drets Col·lectius: Sobirania digital-tecnològica, pobles i llengües minoritzades

13 i 16 de desembre de 2022 / Enguany el seminari se centra en la sobirania digital dels pobles i la dimensió tecnològica de la preservació de les llengües minoritzades, tractant aspectes com la creació de continguts digitals, perspectives de revitalització lingüística en línia i eines tecnològiques per a les llengües minoritzades

Exposició: Wangala. Dona Sahrauí. Visions de resistència

Del 10 al 21 de desembre de 2022 / Vestíbul planta -1 edifici Polivalent de Cappont / (Basada en el testimoni de vuit dones sahrauís dels campaments, els territoris ocupats i la diàspora, que expliquen en primera persona quin és el seu paper en la lluita no violenta del poble sahrauí i com hi influeix el fet de ser dones.

8es Jornades Visions del Món Africà: Cultures africanes per la pau. El llegat de Cheikh Ahmadou Bamba

Dels 23 al 25 de novembre de 2022 / Enguany les Jornades es centraran en les contribucions a la pau fetes des del continent africà, especialment els plantejaments introduïts per la figura de Cheikh Ahmadou Bamba, fundador de la confraria Muridiyya

Exposició: El llegat de Cheikh Ahmadou Bamba

Del 23 al 26 de novembre de 2022 / En un context marcat per l'aparent xoc entre les civilitzacions islàmica i occidental, l'exposició vol donar a conèixer la vida d'un defensor de la pau musulmà que, all llarg del segle passat, va dur a terme amb èxit un combat per la pau absolutament no-violent.

Programa Explorer, joves amb solucions

Fins al 13 de desembre de 2022 / Programa promogut pel Banco Santander i coordinat pel Centro Internacional Santander Emprendimiento (CISE) que impulsa el progrés dels joves d'entre 18 i 31 anys que vulguin desenvolupar idees de negoci. La Universitat de Lleida, vehiculat a través de la Càtedra Santander d'Emprenedoria Universitària, com a centre local col·laborador juntament amb l'Institut Municipal d'Ocupació Salvador Seguí, se suma més de 100 entitats públiques i privades que col·laboren a nivell local.

Exposició: Dones Economistes

Del 10 al 30 de novembre de 2022 / La mostra consta de 26 panells amb les trajectòries de diferents economistes amb l'objectiu de posar en valor la contribució de les dones a la societat i a la ciència econòmica

Simposi de la Porta dels Apòstols de la Seu Vella de Lleida

16 i 17 de novembre de 2022 / El Simposi comptarà amb comunicacions de diferents professionals i experts que tractaran aspectes diversos al voltant de la Porta. Les sessions es podran seguir-se en directe a través d'Internet

Exposició: Llibertat significa moviment

Del 8 al 30 de novembre de 2022 / Mostra d’una realitat global des d’una mirada feminista, internacionalista i intercultural que ens ajudi a apropar-nos a la vida de qualsevol persona que ha emprès un procés de migració en cerca de refugi, abordant l’origen, el trànsit i el destí.

19è Cicle de Cinema i Drets Humans de la UdL

8, 15 i 22 de novembre de 2022 / Una nova edició del Cicle de Cinema i Drets Humans de la UdL que ens convida a reflexionar sobre temes com el racisme, l'activisme polític o la violència psicològica masclista de la mà de documentals.

Simposi Viladot

27 i 28 d'octubre de 2022 / La Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, fidel al seu objectiu de recuperació i promoció del patrimoni literari català, i Lo Pardal Fundació privada Guillem Viladot, amb la seva finalitat de donar a conèixer la figura i l’obra de Guillem Viladot i Puig, organitzen aquest Simposi monogràfic per contribuir als actes de celebració del centenari del naixement del més universal escriptor agramuntí.

Cicle Artivisme. Art per a la prevenció de les violències masclistes

Del 20 d'octubre al 2 de novembre de 2022 / El cicle és una iniciativa oberta a tothom per sensibilitzar i prevenir les violències masclistes des d’una vessant artística i amb professionals àmpliament reconegudes i mediàtiques: l’activista contra la violència de gènere en joves Pamela Palenciano, l’artista visual Yolanda Domínguez i la companyia teatral Las Fritas.

III Premis Càtedra Pirineus UdL

Fins al 4 de novembre de 2022 / Convocats per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL, els Premis volen identificar els millors treballs de fi de Grau i Màster que s’apropen a aquesta temàtica, ja sigui des del punt de vista patrimonial com didàctic.

Exposició: El canvi climàtic, de Sergi Reboredo

Del 6 d'octubre al 30 de novembre de 2022 / En el marc d'una nova edició del Cicle d'd'activitats ambientals de la Comissió de Sostenibilitat i Emergència climàtica lligats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 6, 7, 11 i 13 de l’Agenda 2030.

Exposició fotogràfica: Gener de 1939. Lleida vista per un combatent de la Legió Còndor

Del 6 d'octubre al 30 de novembre de 2022 / Un total de 24 instantànies inèdites de Lleida realitzades per un membre de la Legió Còndor a inicis de 1939, quan les tropes nacionals ocupen el marge esquerre del riu Segre, es podran veure per primer cop en l'exposició que acull l'edifici del Rectorat.

Exposició: Empoderades. Dones del comerç just

Del 10 al 21 d'octubre de 2022 / Organitzada per Càritas Diocesana de Lleida i OXFAM Intermón, la mostra aborda la desigualtat de gènere a nivell mundial i com les organitzacions de Comerç Just treballen per a combatre-la i empoderar a les dones, amb fotografies i testimonis de dones treballadores a Nicaragua (cafè), l’Índia (tèxtil) i el Marroc (oli d’argània)

13è Som Cinema Festival de l’Audiovisual Català

del 19 al 23 d'octubre de 2022 / Els drets sexuals i reproductius obriran el Som Cinema a la UdL, amb la projecció del documental 'Defensores' el 19 d'octubre a l'Auditori de Cappont. El festival comptarà amb les seccions de ficció i de documentals (tant llarg com curtmetratges) a banda del concurs de curts del Som Secundària realitzat per alumnat de diferents instituts de Lleida.

VII Premi Càtedra Fundació ASISA a la millor tesi doctoral en l'ámbit de la salut, l'educació i la qualitat de vida

Fins al 27 d'octubre de 2022 / La Càtedra ha decidit premiar l’esforç dels doctorands de la UdL, pilars de la formació i recerca en salut i educació. El premi com a objecte reconèixer la recerca duta a terme en temàtiques relacionades amb la salut, els determinants socials, l’educació la qualitat de vida, destacant d’aquesta manera aquella tesi que suposi un avenç significatiu en el coneixement en aquests àmbits.

Cicle d'activitats ambientals de la Comissió de Sostenibilitat i Emergència climàtica curs 2022-2023

D'octubre de 2022 a maig de 2023 / Nova edició del Cicle d'd'activitats ambientals de la Comissió de Sostenibilitat i Emergència climàtica lligats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 6, 7, 11 i 13 de l’Agenda 2030.

XVII Jornada Catalana de Voluntariat i Salut

14 i 15 d'octubre de 2022 / Sota el títol ‘Voluntariat i salut mental: eixamplem les mirades’, la Federació Catalana de Voluntariat Social organitza la XVII Jornada Catalana de Voluntariat i Salut. Es pretèn reflexionar sobre els transtorns mentals en la nostra societat i l'estigma que hi associem. La idea es proporcionar capacitats i eines per combatre aquesta xacra reinvindicant la importància del voluntariat en la salut.

IV Premi Aurèlia Pijoan Querol al millor TFG amb perspectiva de gènere

Fins al 30 de setembre de 2022 / Poden optar al Premi Aurèlia Pijoan Querol els Treballs de Fi de Grau realitzats per estudiantat de la UdL durant el curs 2021-2022, avaluats amb una nota mínima de 9, i que hagin incorporat la perspectiva de gènere.

II Premi Santander Alumni UdL a l'emprenedoria i l'ocupació

Fins al 13 de novembre de 2022 / En aquesta segona edició, sota el lema: El canvi i la innovació, eines per a la continuïtat de l’empresa, el Premi Santander Alumni UdL a l'emprenedoria i l'ocupació vol incentivar i reconèixer els antics alumnes de la UdL que hagin generat idees innovadores i hagin implantat processos de millora a l’empresa, per poder afrontar amb èxit els reptes generats pels canvis accelerats en un mercat global molt competitiu i garantir-ne la seua continuïtat.

Nit de la Recerca a la UdL

Setmana del 30 de setembre de 2022 / Arriba una nova edició de la Nit de la Recerca a la UdL, que tindrà lloc el 30 de setembre de manera simultània a més de 25 països. Els dies previs també es realitzaran diferents activitats com a avantsala. Els ultrasons dels ratpenats, l'escriptura ibèrica o la fabricació de cel·lulosa a partir de residus de biomassa; la genètica, el cervell humà o el Biobanc de l'IRB Lleida, són alguns dels temes dels tallers, xerrades i visites guiades.

Premi Càtedra de Turisme d'Interior i de Muntanya

Fins al 30 de setembre de 2022 El premi Càtedra TIM és un premi patrocinat per la Diputació de Lleida en el marc de la Càtedra Turisme d’Interior i de Muntanya de la UdL, ofert al millor Treball Final de Grau o de Màster defensat durant els cursos 2020-21/2021-22 i que tingui com a aspecte principal el turisme d’interior i de muntanya a les Terres de Lleida.

Convocatòria de Beques d'Introducció a la Recerca

Fins al 31 d'octubre de 2022 / En aquesta convocatòria s'ofereixen 70 beques per a estudiantat d’últim curs de grau i màsters oficials de la UdL en departaments relacionats científica i acadèmicament amb la titulació o màster que l'estudiant estigui cursant. Més informació en aquest enllaç o a la unitat d'Informació i Orientació Universitària, suportestudiants@udl.cat.

Premis Consell Social 2022

Fins l’11 d’octubre de 2022 En aquesta convocatòria se sumen a la categoria dels set Premis als millors TFG d’estudiants que continuen els seus estudis cursant un màster a la UdL, i a la categoria Premi al compromís empresarial amb la UdL, el Premi a les bones pràctiques de responsabilitat social corporativa (RSC).

Premis a Treballs de Recerca per a estudiantat de batxillerat i cicles formatius de grau superior

Fins al 8 de març de 2022 / El Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat de la Universitat de Lleida organitza, amb el patrocini del Consell Social de la UdL, els Premis a Treballs de Recerca adreçats a l’estudiantat de Secundària.

Exposició: Temps de tardor

Fins al 28 de gener de 2022 / L'artista exposa una quinzena d'obres realitzades sobre paper amb tècniques mixtes, acrílics, aquarel·les, monotip i collage, entre altres, on hi reflecteix el seu món interior i la manera de percebre la realitat que l'envolta.

Exposició fotogràfica: Sobirania alimentària per a la salut i l'autonomia econòmica Kichwa

Fins al 31 de març de 2022 / Aquesta exposició itinerant, que al febrer acull l'edifici Polivalent de Cappont i al març el campus de Ciències de la Salut, ens permet conèixer més de prop les accions realitzades al voltant del present projecte i, alhora, ens permet tenir una visió propera del quefer diari i forma de vida de les comunitats Kichwa de Pastaza.

Exposició fotogràfica: Identitats, de Merly Castaño

Fins al 28 de juliol de 2022 / Exposició fotogràfica Identitats, de Merly Castaño, amb motiu del Cinemón 2022 Colòmbia: per la Pau i els Drets Humans des de la Diàspora. A partir d’una sèrie de retrats, la mostra té com a objectiu promoure la interacció i la integració social d’un grup vulnerable i en situació d’exclusió social: els immigrants sense documents.

Exposició: Dones que van canviar el món

Fins a l'11 de febrer de 2022 / La mostra, amb motiu de la commemoració de l'11F, Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència, visibilitza referents femenins en l'àmbit de la ciència i la tecnologia des d'Hipàtia d'Alexandria fins a les tecnòlogues de la UdL Luisa F. Cabeza, Teresa Capell, Olga Martin, Rosa Maria Poch, Magda Valls i Immaculada Viñas.

II Seminaris Virtuals: Connecta amb l'Edat Mitjana

Del setembre de 2021 al juny de 2022 / Totes les sessions tindran lloc a les 17:00h de forma virtual. Cal inscripció prèvia tot indicant la sessió a la que es vulgui participar i rebre així l’enllaç de la videoconferència, escrivint a: medieval@historia.udl.cat.

Cicle d'activitats ambientals de la Comissió de Sostenibilitat i Emergència climàtica curs 2021-2022

Des del 8 de novembre de 2021 fins al 6 de juny de 2022 / L'edició del curs 2021/22 del Cicle de Xerrades de la Comissió de Sostenibilitat i Emergència Climàtica de la UdL, es centrarà principalment en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 6, 7, 11 i 13 de l’Agenda 2030.

Concurs de Cartells de la Universitat d'Estiu

Fins al 22 de febrer de 2022 / El Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària convoca el vint-i-cinquè concurs de cartells per anunciar l'edició de l'any 2022 de la Universitat d'Estiu de la UdL. La dotació del premi és de 1.000 euros (tributs inclosos) i el concurs està obert a tothom que hi vulgui participar.

VII Concurs de Relats Curts

Fins l'1 de març de 2022 / Destinat a estudiants matriculats en qualsevol dels Graus de la Facultat de Lletres inclosos els de mobilitat, així com a estudiants de 1r i 2n de batxillerat, Cicles Formatius i de 3r i 4t de la ESO de la circumscripció de Lleida.

Fira UdL Treball 2022

9 i 10 de març de 2022 / Fira de l'Ocupació de la Universitat de Lleida. Si estudies, t'has graduat, tens una empresa o representes a una institució, t'esperem a la Fira!

Jornada de Portes Obertes "Coneix la UdL"

30 d'abril de 2022 / Coneix els Graus que t'oferim. Descobreix les nostres instal·lacions i equipaments. Informa't sobre els recursos, serveis i ajuts que posem al teu abast. Et preparem per a tots els futurs!

Exposició fotogràfica: Trencant fronteres internes

Fins al 31 de març de 2022 / L'Exposició, amb retrats realitzats per la fotoperiodista terrassenca Mireia Comas Franch, entoma la recollida de testimonis de 17 dones temporeres a Lleida, per a visibilitzar les vulneracions i l'existència de fronteres internes relacionades directament amb el racisme i la Islamofòbia dins el territori català

19è Concurs de Fotografia de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia

Fins al 15 de març de 2022 / La Facultat d’lnfermeria i Fisioteràpia convoca el seu 19è Concurs de Fotografia per posar en valor el paper decisiu que juguen els professionals de la infermeria i la fisioteràpia en el benestar de la comunitat. Enguany el tema és la Gestió sanitària de la Covid-19: reptes i oportunitats.

Exposició de les obres presentades al Concurs de Cartells de la Universitat d’Estiu

Fins al 31 de març de 2022 / Una vintena dels 74 treballs presentats procedeixen de Lleida, mentre que la resta han arribat de diverses localitats de Barcelona, Girona, València, Alacant, Castelló, València, Múrcia, Saragossa, Navarra, Santander, A Coruña, Madrid i la Rioja.

Campus Jove Itinera 2022

Del 27 de juny al 8 de juliol de 2022 / Proposta formativa adreçada als nois i noies que actualment cursen 3r i 4t ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior, on les i els joves tindran l’oportunitat de triar entre un ample catàleg d’activitats eminentment pràctiques i dinamitzades per professorat universitari.

Exposició: Efímera. Recuperant la Cuirassa

Del 7 al 15 de juny de 2022 L'exposició vol destacar la importància del Llegat jueu a la ciutat i donar a conèixer els treballs de recerca i restauració de materials que, un cop finalitzada l'excavació arqueològica, es continuen duent a terme des d'ambdues entitats per tal de valoritzar aquest patrimoni.

IV Premi Aurèlia Pijoan Querol al millor TFG amb perspectiva de gènere

Fins al 30 de setembre de 2022 / Poden optar al Premi Aurèlia Pijoan Querol els Treballs de Fi de Grau realitzats per estudiantat de la UdL durant el curs 2021-2022, avaluats amb una nota mínima de 9, i que hagin incorporat la perspectiva de gènere.

19a Setmana de la Comunicació

25, 26 i 27 d'abril de 2022 / Les plataformes com TikTok o Twitch i els nous formats digitals com els podcasts seran l'eix de la 19a Setmana de la Comunicació de la UdL. Organitzada per alumnat i professorat del grau de Periodisme i Comunicació Audiovisuals, la trobada comptarà, entre altres, amb l'actriu i directora Leticia Dolera; les protagonistes del podcast Oye Polo; i el guionista i treballador de la UdL Paco Hernández, a la llista Forbes dels 100 influencers espanyols més importants de 2021.

Exposició del cinquantenari del Premi del Llibre Agrari

Fins al 27 de maig de 2022 / Exposició amb motiu dels actes de celebració del cinquantè aniversari del Premi del Llibre Agrari que convoca anualment Fira de Lleida en el marc de la fira de Sant Miquel.

Exposició fotogràfica: Valenta: Sense les dones no hi ha resistència

Fins al 31 de maig de 2022 / La planta -1 de l'edifici Polivalent a Cappont acull l'exposició de Sàhara Ponent sobre el repte de ser dona, refugiada i sahrauí, i el paper de les dones en la resistència i lluita per l’alliberament del poble sahrauí

Premis TFG emprenedoria i creació d'empreses

Fins al 14 de juliol de 2022 / L'objectiu és premiar i reconèixer els millors Treballs Finals de Grau (TFG) relacionats amb l’emprenedoria i la creació d’empreses per alumnat de qualsevol de les titulacions oficials de la Universitat de Lleida

Exposició: 30 anys de la teva Marató

Del 20 d'abril al 5 de maig de 2022 / L’exposició itinerant 30 anys de la teva Marató, és un viatge emocional en el temps que recorre les tres dècades d'història d'aquest projecte solidari a través dels cartells que l'han protagonitzat i de les fites aconseguides per cada edició

Cicle Dret al cinema: Individu i sistema

Del 5 de maig al 9 de juny de 2022 / El fundador d'Open Arms, Òscar Camps, és un dels ponents de la primera sessió del segon cicle Dret al cinema, que organitzen la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida (UdL) i el Col·legi de l'Advocacia de Lleida, i que aquest cop està dedicat a 'Individu i sistema'.

7à edició del Premi Salvador Pániker

Fins al 16 de juliol de 2022 / La UdL i l’Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya (DMD CAT) volen impulsar la realització de treballs de fi de grau relacionats amb la mort i la llibertat de l’ésser humà per escollir racionalment el seu destí personal.

IX Edició dels Premis Iberus–Exolum "Emprende"

Fins al 7 d'octubre de 2022 El principal objectiu d'aquesta iniciativa és fomentar l'esperit emprenedor mitjançant el reconeixement a la generació d'empreses per part de lalumnat, titulats/des, personal dadministració i serveis i personal docent i investigador de les Universitats pertanyents al Campus Iberus.

Exposició: Arxiu Obert / Tancat 01100001 01110010 01111000 01101001 01110101 Creació de projectes artístics digitals

Del 10 al 17 d'abril de 2022 / A càrrec d'alumnat de l'Escola Politècnica Superior de la UdL, a partir dels arxius del Museu Trepat de Tàrrega.

Exposició: El Ball de Bastons a les Terres de Ponent

Del 12 al 18 de setembre de 2022 / Exposició amb motiu de la Trobada Bastonera de les Terres de Ponent a Lleida, el 17 de setembre. La capital del Segrià acollirà mitja dotzena de colles de ball de bastons ponentines que donaran a conèixer els seus balls, costums i vestuaris propis, amb apats, actuacions i música en directe.

Exposició: El Ball de Bastons a les Terres de Ponent

Concurs Idea-UdL-ODS d'Idees de Negoci Innovadores

Fins al 6 d'octubre de 2022 / L’objectiu del concurs és detectar idees de negoci per impulsar la creació d’empreses innovadores i/o basades en coneixement tecnològic promogudes per estudiants, graduats/des o personal investigador en formació, amb la finalitat de fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) continguts en l’Agenda 2030.

Exposició: 50 años de conocimiento y prevención de incendios forestales

Del 20 d'abril al 24 de juny de 2022 / L'exposició commemora els 50 anys d'estudi, coneixement i la prevenció dels incendis forestals a Espanya

Mercat de la Tecnologia 2022

6, 12 i 13 de maig de 2022 / El Mercat de Tecnologia és la més gran exposició de treballs i projectes tecnològics i de ciència de l'alumnat de Secundària i Formació Professional, de diversos centres educatius de la demarcació de Lleida i d’altres territoris. És un dels esdeveniments de promoció en l’àmbit de la tecnologia més important a Catalunya i són un lloc d’intercanvi d’experiències tecnològiques que permeten el traspàs de coneixement entre el propi jovent, tot contribuint a la generació de vocacions a l’àmbit tecnològic.

Exposició: De l’Estudi General al Segle XXI. Recull Gràfic dels cinquanta anys de la Facultat de Lletres

Fins al febrer de 2022 / L'exposició, que es podrà veure fins al proper febrer al vestíbul de l'Edifici del Rectorat, en el marc dels actes de commemoració del 50è aniversari de la Facultat, repassa aquests anys amb fotografies històriques, documents, publicacions i revistes emblemàtiques com ara La Higiènica o Tirant al Blanc, i s'ampliarà amb testimonis personals que es publicaran setmanalment a la pàgina web de la Facultat i al seu compte d'Instagram.

Convocatòria Campus Rural / Pràctiques acadèmiques en entorns rurals

Fins al 28 de març de 2022 / Oberta la convocatòria UdL de Pràctiques acadèmiques universitàries en entorns rurals -per a l'estudiantat, empreses i institucions- dins el Programa Campus Rural 2021-2022.