Activitats / Destacats

Any 2023

9è Concurs de Relats Curts

Fins l'1 de març de 2023 / Destinat a estudiants dels Graus de la Universitat de Lleida -inclosos els de mobilitat-, de 1r i 2n de batxillerat, cicles formatius i de 3r i 4t de l'ESO de la circumscripció de Lleida, la Franja i Igualada. El tema d'enguany és "La inteligencia artificial". L'elecció d'aquest tema ha estat motivada per la seva rellevància en el context actual de ràpid avenç tecnològic. Permetrà a les persones que concursin explorar les complexitats ètiques, morals i socials de la intel·ligència artificial, qüestionant les fronteres d'allò que és ser humà. 

Concurs de Cartells de la Universitat d'Estiu 2024

Fins al 21 de febrer de 2023 / El Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària convoca el vint-i-sisè concurs de cartells per anunciar l'edició de l'any 2023 de la Universitat d'Estiu de la UdL. La dotació del premi és de 1.000 euros (tributs inclosos) i el concurs està obert a tothom que hi vulgui participar.

Premis Càtedra Grup Vall Companys–UdL: Alimentació Sostenible

Fins al 15 de gener de 2024 / Els guardons Càtedra Grup Vall Companys – UdL d’Alimentació Sostenible premien l’excel·lència, el talent i la visió de futur dels millors projectes presentats des de grau i màster: una oportunitat única per a donar a conèixer les teves idees per a una alimentació millor, i fer-les realitat.

Exposició: Vallverdú íntim

Fins al 31 de gener de 2024 / La mostra es centra en la vessant més íntima de Josep Vallverdú a través de la documentació i la biblioteca personal de l’escriptor, mitjançant els fons que l'any 2015 l'autor va cedir a la Universitat de Lleida.

VII Seminari Feminismes, Identitats i Drets Col·lectius: Migracions, Refugi i Protecció

29 i 30 de novembre de 2023 / El Seminari enguany aborda la crisi del refugi, les migracions internacionals, les violències en la ruta migratòria mediterrània i el context conflictiu que emmarca aquesta qüestió.

Exposició: La Lleida espiritista dels segles XIX i XX

Fins al 31 de gener de 2024 / La Lleida espiritista dels segles XIX i XX, a una exposició titulada: 'La vida no acaba en el sepulcre i la tomba no és més que un jaç de descans entre dues etapes', que aprofita els fons històrics d'Humbert i Màrius Torres dipositats a la UdL per descobrir una de les facetes més desconegudes d'aquesta il·lustre família.

20è Cicle de Cinema i Drets Humans

Del 6 al 21 de novembre de 2023 / La 20è Cicle de Cinema i Drets Humans de la UdL estarà dedicada als Drets culturals i de participació, a l'Emergència climàtica, ecològica i social, i al Dret a una vida lliure de violències. En paral·lel, dues exposicions: Migració i desplaçament de les persones per causes ambientals, i Humoràlia: SOS CLIMA.

Premi Maria Lois López al millor TFM de la UdL amb perspectiva de gènere

Fins al 12 de novembre de 2023 / Al premi hi poden optar els Treballs Fi de Màster realitzats per estudiants de la UdL, amb una nota mínima de 9'5 o matrícula d'honor, i que hagin incorporat la perspectiva de gènere. No es valoraran treballs que continguin un ús del llenguatge androcèntric i/o sexista de forma indiscriminada.

Exposició fotogràfica de cooperació en salut a Gàmbia

Fins al 23 de novembre de 2023 / L'exposició és una mostra del projecte solidari d’estudiants i professorat de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL a Gàmbia en tasques de cooperació a través de l’ONG Alpicat Solidari

IV Premis Càtedra Pirineus UdL

Fins al 6 de novembre de 2023 / Convocats per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL, els Premis volen identificar els millors treballs de fi de Grau i Màster que s’apropen a aquesta temàtica, ja sigui des del punt de vista patrimonial com didàctic. Enguany es convoca per primera vegada un guardó que pretén reconèixer i facilitar la implementació d’un projecte de recerca que tingui com a eix temàtic el patrimoni dels Pirineus.

Jornades Visions del Món Africà

Del 18 al 26 d'octubre de 2023 / Les jornades constitueixen un espai de reflexió sobre les realitats polítiques, econòmiques, socials i culturals del continent africà des de una perspectiva crítica de la mà de persones expertes. Aquesta edició la idea és aproximar-se a la història d'Àfrica per situar les seves contribucions a la història de la humanitat.

III Premi Santander Alumni UdL a l'emprenedoria i l'ocupació

Fins al 31 d'octubre de 2023 / En aquesta tercera edició, sota el lema: Idees que arrelen, el Premi Santander Alumni UdL a l'emprenedoria i l'ocupació vol incentivar i reconèixer els antics alumnes de la UdL que hagin generat idees innovadores i hagin implantat processos de millora a l’empresa, per poder afrontar amb èxit els reptes generats pels canvis accelerats en un mercat global molt competitiu i garantir-ne la seua continuïtat.

Exposició fotogràfica: Parkinson Rural. Historias con enfoque

Del 16 al 20 d'octubre de 2023 / S'estima que al voltant del 30% de les persones amb párkinson a l'Estat Espanyol viuen a municipis de menys de 10.000 habitants. L'exposició en mostra la realitat de 10 persones de diferents punts del territori, però és també la història de centenars de persones que viuen en entorns rurals, on les dificultats en l'accés a informació i a recursos limiten la seva qualitat de vida i les situen en una posició d'especial vulnerabilitat.

II Cicle Artivisme. Art per a la prevenció de les violències masclistes

19, 24 i 26 d'octubre de 2023 / L'objectiu del Cicle és sensibilitzar i prevenir les violències masclistes des d’una vessant artística i amb professionals àmpliament reconegudes i mediàtiques: Masculinidades Beta, La Melancòmica i Mara Jiménez. 

Exposició: Gardeny, Testimoni De La Història De Lleida

Del 4 d'octubre al 30 de novembre de 2023 / L'exposició és un viatge en el temps, de la història del Turó de Gardeny, el Castell Templer de Gardeny, i de Lleida, on es fa un repàs dels diferents fets i personatges històrics que hi han tingut lloc i relació, des de la batalla d'Ilerda (49 a.C), fins els nous usos actuals de l'espai i el conjunt del Turó de Gardeny.

Premi Zoe Rosinach Pedrol a la millor tesi doctoral en Estudis de les Dones, Feministes i de Gènere o amb perspectiva de gènere

Fins al 8 d'octubre de 2023 / Convocat a través de l’Escola de Doctorat i del Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera i finançat per l’Institut Català de les Dones, té per objectiu reconèixer la recerca en estudis de les dones, feministes i de gènere per a tesis doctorals que se centrin en temàtiques d’igualtat de gènere o que introdueixin la perspectiva de gènere d’una manera transversal.

Premis Càtedra d’Educació i Adolescència de Treballs de Fi de Grau i Treballs de Fi de Màster

Fins al 25 d'octubre de 2023 / El premi vol fomentar vocacions pedagògiques i reconèixer els treballs dels estudiants universitaris que comportin una millora de la pràctica educativa en l’etapa adolescent. Es valorarà el caràcter creatiu dels treballs, la seua originalitat i contribució a l’hora d’abordar les temàtiques prioritàries amb les senyes d’identitat de la Càtedra, i, sobretot, la capacitat divulgativa i d’impacte.

Convocatòria de Beques d'Introducció a la Recerca-Banc de Santander

Fins al 31 d'octubre de 2023 / En aquesta convocatòria s'ofereixen 70 beques per a estudiants d’últim curs de grau i per a estudiants de màsters oficials de la UdL. Les beques sol·licitades han de desenvolupar-se en departaments relacionats científica i acadèmicament amb la titulació o màster que l'estudiant estigui cursant.

INTERACCIÓ 2023 / XXIII Congrés Internacional de Persona-Ordinador (IPO)

Del 4 al 6 de setembre de 2023 / L'objectiu principal d'INTERACCIÓ 2023 és aplegar personal investigador, estudiants i professionals de la Interacció Persona-Ordinador (IPO) tant del món acadèmic com de la indústria per tal de promoure la presentació de propostes innovadores, l'intercanvi d'idees i la discussió.

Premis Consell Social de la UdL 2024

Fins al 24 d’octubre de 2024 / Els Premis Consell Social - UdL volen reivindicar i donar visibilitat a l'excel·lència, el talent i l’esforç de l'estudiantat que ha finalitzat els estudis de grau a la nostra universitat amb un TFG de qualitat i volen continuar cursant un màster oficial a la UdL, al millor TFM de l'estudiantat que continua cursant un programa de doctorat a la UdL, així com reconèixer el compromís social de la comunitat universitària i la col·laboració de l’entorn empresarial i social amb la Universitat de Lleida i la societat de què forma part.

Premis a TFG relacionats amb l'emprenedoria i la creació d'empreses

Fins al 18 de setembre de 2023 / La Càtedra Santander d’Emprenedoria Universitària, amb l’impuls del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat, i el finançament de Banco Santander, convoca la tercera edició dels Premis a TFG relacionats amb l'emprenedoria i la creació d'empreses, defensats el curs acadèmic 2022/23 per alumnat de qualsevol de les titulacions oficials de la Universitat de Lleida.

Concurs: Els monòlegs del Club de la Ciència

Inscripció oberta fins al 23 d'octubre de 2023 / El concurs de Monòlegs del Club de la Ciència té com a objectiu promoure la comunicació de la ciència d’una manera sintètica, amena i entenedora utilitzant únicament les habilitats comunicatives personals, sense el suport d’eines per a presentacions. Se celebrarà el proper mes de novembre en el marc de la propera edició de la Setmana de la Ciència. La final tindrà lloc a la Universitat de Lleida el proper 7 de novembre. El termini de presentació de candidatures finalitza el 23 d’octubre de 2023, a les 14 hores.
hores.

Exposició: Futur, Transmèdia i Art Digital

Fins al 30 de setembre de 2023 / El canvi climàtic, el feminisme i la poesia visual són alguns dels protagonistes de les obres digitals que alumnat del grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives de la Universitat de Lleida exposa a Lo Pardal-Fundació privada Guillem Viladot d'Agramunt.

Exposició: Fons Josep Maria Aloy

Fins al 19 d'octubre de 2023 / Josep Maria Aloy va dedicar gran part de la seva vida a la crítica i divulgació de la literatura infantil i juvenil i a l'estudi de la figura i obra de l'autor lleidatà Josep Vallverdú. També és autor de tres contes, dos biografies sobre Vallverdú i dos llibres sobre promoció i prescripció de la literatura infantil i juvenil.

XII Congrés CIDUI 2023: Millora de les experiències d’aprenentatge: transformació i reptes

4, 5 i 6 de juliol de 2023 / L'edició d'enguany del Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació (CIDUI), que se celebrarà a la Universitat de Lleida, porta per títol: Millora de les experiències d’aprenentatge: transformació i reptes, centrarà l’atenció en la necessitat de cercar estratègies per promoure entorns de qualitat que afavoreixin una major personalització i transversalitat del procés formatiu.

V Premi Aurèlia Pijoan Querol al millor TFG amb perspectiva de gènere

Fins al 31 de juliol de 2023 / Poden optar al Premi Aurèlia Pijoan Querol els Treballs de Fi de Grau realitzats per estudiantat de la UdL durant el curs 2022-2023, avaluats amb una nota mínima de 9, i que hagin incorporat la perspectiva de gènere.

Exposició: Llibres amb dedicatòria

Fins al 30 de setembre de 2023 / La Biblioteca de Lletres de la UdL ha preparat una mostra de llibres signats i amb dedicatòria autògrafa de l'autor que pertanyen al seu fons bibliogràfic

8è Concurs de Relats Curts

Fins al 3 de març de 2023 / Destinat a estudiants dels Graus de la Universitat de Lleida -inclosos els de mobilitat-, de 1r i 2n de batxillerat, cicles formatius i de 3r i 4t de l'ESO de la circumscripció de Lleida, la Franja i Igualada. El tema d'enguany és "Otros mundos", en commemoració del centenari del naixement de Carlos Edmundo d'Ory (1923-2010), poeta i contista.

Concurs de Cartells de la Universitat d'Estiu

Fins al 21 de febrer de 2023 / El Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària convoca el vint-i-cinquè concurs de cartells per anunciar l'edició de l'any 2023 de la Universitat d'Estiu de la UdL. La dotació del premi és de 1.000 euros (tributs inclosos) i el concurs està obert a tothom que hi vulgui participar.

Rodoreda, Betriu i un Diamant. 60/40 anys de La plaça del Diamant

9 i 10 de febrer de 2023 / Mercè Rodoreda va publicar l'any 1962 una de les seves grans novelles: La plaça del Diamant. Dues dècades després, el 1982, el cineasta Francesc Betriu va dirigir l'adaptació audiovisual homònima en dues versions: la pel·lícula cinematogràfica estrenada en sales i la sèrie televisiva en quatre capítols. La Jornada celebra respectivament, el 60è i 40è aniversari d'aquestes dues obres cabdals de la nostra cultura amb el record i la commemoració a partir d'espais de reconstrucció de la memòria, de reflexió acadèmica i d'exposició pública d'alguns documents i objectes que integren el fons Francesc Betriu, dipositat a la Biblioteca de Lletres de la UdL.

Premis a Treballs de Recerca realitzats per estudiants de Batxillerat

Fins a l'1 de març de 2023 / La Universitat de Lleida, amb l'objectiu de fomentar l’esperit de recerca, despertar vocacions per a l'estudi i la investigació i incentivar la tasca educativa que es duu a terme als centres escolars, públics i concertats, convoca la XX edició dels Premis als Treballs de Recerca realitzats per estudiants de Batxillerat.

Exposició fotogràfica: Tibet avui / Marc Beneria Surkin

Del 12 de gener al 24 de febrer de 2023 / Presenta 35 instantànies en blanc i negre i el vídeo Kora Roia, fruit del seu viatge al Tibet i el Nepal l'any 2019. Aquest projecte fotogràfic gira al voltant de l'impacte de la cultura xinesa en aquest territori que al 1959 es va convertir en regió autònoma de la República Popular de la Xina.

Cicle d'activitats ambientals de la Comissió de Sostenibilitat i Emergència climàtica curs 2022-2023

D'octubre de 2022 a maig de 2023 / Nova edició del Cicle d'd'activitats ambientals de la Comissió de Sostenibilitat i Emergència climàtica lligats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 6, 7, 11 i 13 de l’Agenda 2030.

20è Concurs de Fotografia: El rol de la fisioteràpia i la infermeria en els nous reptes de l'atenció primària

Fins al 20 de març de 2023 / La Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia convoca el seu 20è Concurs de Fotografia amb el lema El rol de la fisioteràpia i la infermeria en els nous reptes de l'atenció primària". Podeu fer arribar les vostres fotos fins el dia 20 de març de 2023, a les 14 hores, a la Secretaria de Deganat de la FIF (Montserrat Roig, 2, Lleida) o bé a la consergeria de l'Edifici de La Teneria (Pl. del Rei, 15, Igualada)

Exposició: Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada

Del 8 al 31 de març de 2023 L'exposició mostra, amb textos de l’obra literària del mateix autor, imatges preses a inicis dels 70', just abans de l’enderroc del poble vell de Mequinensa, on a banda de l’entramat urbà també apareixen escenes de la vida quotidiana dels seus habitants.

Concurs de Fotografia: 50è Aniversari de l'ETSEA

Fins al 31 de març de 2023 / Obert a qualsevol persona interessada en presentar fotografies que s'emmaruin en la temàtica: Agenda 2030 - Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb motiu del 50è Aniversari de l'ETSEAFIV.

Exposició: Concurs de Cartells de la Universitat d’Estiu

Del 6 al 31 de març de 2023 Exposició de les obres presentades al Concurs de Cartells de la Universitat d’Estiu 2023 de la Universitat de Lleida.

Exposició: Sals de brolladors i aigües minerals

De l'11 d'abril al 7 de maig de 2023 / Exposició a la planta 0 de la biblioteca (edifici 3) de l'ETSEAFIV, a Agrònoms, amb motiu del 2 de març, Dia Mundial de l'Aigua.

Exposició: Història de l'art: El valor de la mirada

Del 13 d'abril al 20 d'desembre de 2023 / L'exposició compta amb 35 fotografies realitzades pels mateixos estudiants que exploren la relació entre l’obra i l’espectador, i abracen una gran varietat d'obres d’art de diverses èpoques i estils. Els artífexs d’aquesta exposició han utilitzat la seva creativitat per mostrar la importància de la perspectiva individual a l’hora de contemplar una obra d’art.

Exposició: Paraula d'Indíbil: l'escriptura ibèrica a la Ilergècia

Del 6 al 31 de març de 2023 L'exposició pretén donar a conèixer la llengua dels ibers i els sistemes d’escriptura que utilitzaren aquests pobles per posar-la per escrit, amb una atenció especial en les inscripcions i en les funcions de l’epigrafia ibèrica al territori dels ilergets, és a dir, a les terres de Ponent.

Exposició: L'ànima de la fruita

Del 20 d’abril al 07 de maig de 2023 / Amb aquesta mostra, a partir de la qual també s’ha editat un llibre explicatiu sobre la situació de les persones que treballen al camp i la denúncia del sindicat, la UGT-FICA vol fer èmfasis de les greus situacions que es donen al camp, a més d’exigir que es respectin les condicions laborals, es garanteixi la seguretat i la salut a la feina, i s’apliqui un conveni just.

Fira UdL Treball 2023

18 i 19 d'abril de 2023 / Fira de l'Ocupació de la Universitat de Lleida. Si estudies, t'has graduat, tens una empresa o representes a una institució, t'esperem a la Fira!

Exposició: GEOGRAFIES Josep Vallverdú

Del 14 d’abril al 20 de juny de 2023 / L'exposició a la Biblioteca Pública de Lleida inclou un total de 302 llibres, 279 dels quals proporcionats pels fons de la UdL, des de literatura infantil i juvenil, passant pels llibres personals fins a la narrativa per a adults, assaig, poesia i traducció.

Cicle de conferències en obert “Organitzacions Saludables i Sostenibles”

Dels 17 d'abril al 15 de maig de 2023 / La Càtedra DOTSS, conjuntament amb l’assignatura d’Organitzacions Saludables i Sostenibles del màster de Psicopedagogia de la Universitat de Lleida, organitzen el cicle de conferències en obert orientades als alumnes del màster i a totes les persones interessades en les temàtiques que es treballaran en les diverses jornades.

Campus Jove Itinera 2023

Del 26 de juny al 7 de juliol de 2023 / Proposta formativa adreçada especialment als nois i noies que actualment cursen 3r i 4t ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior, organitzat per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UdL. Les i els joves tindran l’oportunitat de triar entre un variat catàleg d’activitats dinamitzades per professorat universitari. El plantejament metodològic és eminentment pràctic, per això l’alumnat podrà aproximar-se a una experiència que els permetrà, per una banda, conèixer activitats del món universitari i, per una altra, millorar la seva orientació acadèmica.

El preu de la matrícula per un curs d’una setmana és de 30 euros. El període d’inscripció finalitza el 19 de juny.

Exposició: Arxiu Obert Arxiu Tancat 2023

Del 31 de març al 9 d'abril de 2023 / Per segon any consecutiu el Museu Cal Trepat de Tàrrega acull una exposició, Arxiu Obert Arxiu Tancat 2023, de projectes d'art digital d'alumnat dels graus de Disseny digital i tecnologies creatives i d'Educació Primària de la UdL.

XX Setmana de la Comunicació de la UdL: Back to the future

Del 24 al 26 d'abril de 2023 El futur dels mitjans audiovisuals, amb especial incidència en el rol de la Intel·ligència Artificial (IA), és l'eix de la Setmana de la Comunicació de la UdL, que tindrà lloc entre els dies 24 i 26 d'abril a l'edifici del Rectorat. La iniciativa, que enguany compleix dos dècades, porta per títol Back to the future i comptarà amb figures destacades com el director de cinema Jaume Balagueró Bernat, el veterà periodista Antoni Bassas Onieva o la influencer lleidatana i activista feminista Carla Galeote Escoda, titulada en Dret per la UdL.

Jornada d'homenatge: In memoriam Joan Julià-Muné (1950-2020)

23 de febrer de 2023 / Joan Julià-Muné ha estat un referent de la Universitat de Lleida, per la seua dedicació docent i la seua tasca investigadora, i com a ambaixador de la nostra universitat. Per això, i pel seu tarannà cordial, el Departament de Filologia Catalana i Comunicació impulsa aquest acte de reconeixement a la seva obra i a la seva persona, dedicat a la seva memòria.

XVIII Concurs de fotografia: Mirades pedagògiques

Fins al 31 de maig de 2023 / La Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL convoca el XVIII Concurs de Fotografia 'Mirades pedagògiques', amb I’objectiu de promoure una cruïlla de mirades a l’entorn del fet educatiu.

Jornada de Portes Obertes per a Famílies

22 d'abril de 2023 / La Jornada de Portes Obertes per a Famílies vol donar a conèixer la Universitat de Lleida i proporcionar un primer contacte amb l'entorn universitari on es desenvolupa la vida acadèmica i vivencial de l'estudiantat als pares i mares dels futur alumnat universitari. Així s'adreça a l'estudiantat del darrer curs d'ensenyament secundari de Lleida i comarques i de la Franja de Ponent, alumnat de Batxillerat i de CFGS, i a les seues famílies.

Setmana Occitano Catalana 2023

Del 15 al 17 de maig de 2023 / Enguany la Setmana Catalano Occitana inclou en el seu marc la Festa de la Creació.

Jornada de Portes Obertes "Coneix la UdL"

10 de febrer de 2023 / La Jornada vol donar a conèixer la Universitat de Lleida a l'estudiantat del darrer curs d'ensenyament secundari, i proporcionar un primer contacte amb l'entorn universitari on es desenvolupa la vida acadèmica i vivencial de l'estudiantat; informar sobre els estudis que s'imparteixen en tots els centres universitaris, així com dels diferents serveis i prestacions que ofereix la UdL: aules d'informàtica, laboratoris, serveis de biblioteca, tutories individualitzades, carnet universitari, mobilitat i altres temes.

Exposició bibliogràfica: Connexions Viladot

Fins al 15 de gener de 2023 / La Biblioteca de Lletres se suma a les activitats d'homenatge al Centenari de Guillem Viladot amb una exposició que presenta una mostra de documents de l'autor i d'altres al seu voltant, un exemple de les connexions de la figura de Viladot amb els diferents llegats i fons especials de les biblioteques de la UdL, un vincle que posa de rellevància la seva figura com a creador polifacètic